Zdecydowałem sie na zakup pierwszego zestawu do warzenia piwa.Po przegladnieciu kilkudziesieciu stron postanowilem sam zlozyc sobie taki zestaw ze strony Biowinu.W zalaczniku jest screen ze sprzetem.Prosze o porady co jeszcze powinienem dokupic lub czy powinienem zakupc cos lepszego niz wybrałem.Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec gdzie moge dostac jakis srodek do dezyfekcji i czego w ogole powinienem szukac.Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc.
Pierwszy zestaw
Collapse
X
-
siateczki do chmielenia 2szt, jakis filtrator lub worek zacierny, butla szklana, wężyk igielitowy lub silikonowy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Przydałby się drugi fermentor. Ułatwi Ci to życie piwowarskie. Kup też kapslownicę (polecam gretę) no i rzecz jasna kapsle o ile zamierzasz butelkować swoje piwo w szklane butelki po piwach przemysłowych. Pamiętaj także o sporym garze.
Co do dezynfekcji to ja używam pirosiarczyn sodu ale używać też można choćby niearomatyzowany wybielacz.
A zamiast siateczek do chmielu wybrałbym najzwyklejszą pończochę czy tzw antygwałtkiLast edited by peter007; 2007-09-17, 15:11.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
jeśli będziesz używał granulatu chmielu, to nie musisz wogóle stosować żadnych siateczek, bo i tak nie zdadzą egzaminu ( nie wiem jak pończocha). do dezynfekcji używam iodophor'u i bardzo sobie chwalę. najważniejszy z wszystkiego jest garnek. fajnie jest mieć wężyk z pompką/ syfonem do zaciągania brzeczki lub piwa, warto też kupić rurkę z zaworkiem do rozlewu do butelek, ale da się bez tego żyć. w zestawie który zaznaczyłeś chyba brakuje uszczelki do rurki fermentacyjnej, ale musisz sprawdzić, czy nie ma jej w komplecie z wiaderkiem. zresztą jeśli wystartujesz pierwszą warkę z gotowca i nie będziesz robił cichej fermentacji, to nie będzie ci potrzebna żadna rurka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzijeśli będziesz używał granulatu chmielu, to nie musisz wogóle stosować żadnych siateczek, bo i tak nie zdadzą egzaminuMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Przydał by Ci się termometr,uważam go za jeden z najważniejszych zakupów przy warzeniu z zacieraniem. No i tak jak już koledzy napisali drugi fermentor, kapslownica, kapsle
no i nie zapomnij o surowcach (jak nie masz śrutownika to zamawiaj słód ześrutowany).
Comment
-
-
1. Jeżeli kupujesz pojemnik z kranem to nie musisz już kupować osobno kranu.
2. Mieszadło plastykowe - nie wiem czy będzie odpowiednio solidne. Lepiej kup sobie odpowiedniej wielkości łychę drewnianąŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKto ci to powiedział?
Wsypanie granulatu do brzeczki jest wbrew pozorom najprostszym rozwiązaniem, po filtracji dekantujesz znad osadu, a resztę z całym syfem wlewasz do kilku wysokich przezroczystych naczyń np. szklanek od piwa. Odstawiasz na kilka/kilkanaście godzin, zlewasz znad osadu, pasteryzujesz i dodajesz do już fermentującego piwa. Bajecznie proste, a pozwala wyciągnąć maxymalnie dużo olejków eterycznych z chmielu. Po tym jak moja plantacja nie zaskoczyła dałem sobie spokój z szyszkami, tylko granulat. Bez siateczek, pończoch i tym podobnych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKto ci to powiedział?
Do zestawu przydałby się jeszcze jakiś termometr, a najlepiej dwa - jeden naklejany na fermentor, a drugi alkoholowy do 100*C- niezbędny przy zacieraniu i przydatny do kontroli chłodzenia do temp. zadawania drożdży, zanim temperatura wejdzie w skalę tego przyklejanego.
Comment
-
-
Używam granulatu i siateczek, nic mi z nich nie ucieka.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A ja proponuję jednak szyszki bez stosowania woreczka muślinowego. Wrzącą brzeczkę przelewam przez pieluche umocowaną na fermentorze. Proces trwa kilka minut tak że brzeczka jest gorąca i nie ma możliwości zakażenia. Zamykam szczelnie pokrywką z rurką do fermentacji i wstawiam do wanny z zimną wodą. Zastawian na kilka godzin i zadaję drożdże.GAWEŁ
Comment
-
-
Zostawiasz zimny osad na dnie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziUżywam granulatu i siateczek, nic mi z nich nie ucieka.
Comment
-
-
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi .Wezyk myslalem,ze dodałem do zestawu :O Natomiast kompletnie zapomniałem o termometrach...Dzis sie dowiedziałem ,ze w mojej Leixlip vilage jest ktos kto zajmuje sie domowym warzeniem piwa i posiada sprzet.Wiec jesli szczescie dopisze,bede sie szkolił na pozyczonym,jednak i tak sobie skompletuje swoj zestaw.Pytanie mam jeszcze jedno - czy drugi fermrntator moze byc tylko z rurka fermentacyjna ?? Mniemam ,ze tak,ale wole byc pewien .Co do kapsli i kapslownicy to myslalem o butelkach z zamkiem patentowym - wychodzi na to samo z tym ,ze nie musze dokupywac kapsli. Dziekuje jeszcze raz za pomoc
Comment
-
Comment