Zdecydowałem sie na zakup pierwszego zestawu do warzenia piwa.Po przegladnieciu kilkudziesieciu stron postanowilem sam zlozyc sobie taki zestaw ze strony Biowinu.W zalaczniku jest screen ze sprzetem.Prosze o porady co jeszcze powinienem dokupic lub czy powinienem zakupc cos lepszego niz wybrałem.Dodatkowo chcialbym sie dowiedziec gdzie moge dostac jakis srodek do dezyfekcji i czego w ogole powinienem szukac.Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc.
Pierwszy zestaw
Collapse
X
-
siateczki do chmielenia 2szt, jakis filtrator lub worek zacierny, butla szklana, wężyk igielitowy lub silikonowy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Przydałby się drugi fermentor. Ułatwi Ci to życie piwowarskie. Kup też kapslownicę (polecam gretę) no i rzecz jasna kapsle o ile zamierzasz butelkować swoje piwo w szklane butelki po piwach przemysłowych. Pamiętaj także o sporym garze.
Co do dezynfekcji to ja używam pirosiarczyn sodu ale używać też można choćby niearomatyzowany wybielacz.
A zamiast siateczek do chmielu wybrałbym najzwyklejszą pończochę czy tzw antygwałtkiOstatnia zmiana dokonana przez peter007; 2007-09-17, 15:11.Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
jeśli będziesz używał granulatu chmielu, to nie musisz wogóle stosować żadnych siateczek, bo i tak nie zdadzą egzaminu ( nie wiem jak pończocha). do dezynfekcji używam iodophor'u i bardzo sobie chwalę. najważniejszy z wszystkiego jest garnek. fajnie jest mieć wężyk z pompką/ syfonem do zaciągania brzeczki lub piwa, warto też kupić rurkę z zaworkiem do rozlewu do butelek, ale da się bez tego żyć. w zestawie który zaznaczyłeś chyba brakuje uszczelki do rurki fermentacyjnej, ale musisz sprawdzić, czy nie ma jej w komplecie z wiaderkiem. zresztą jeśli wystartujesz pierwszą warkę z gotowca i nie będziesz robił cichej fermentacji, to nie będzie ci potrzebna żadna rurka.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Przydał by Ci się termometr,uważam go za jeden z najważniejszych zakupów przy warzeniu z zacieraniem. No i tak jak już koledzy napisali drugi fermentor, kapslownica, kapsle
no i nie zapomnij o surowcach(jak nie masz śrutownika to zamawiaj słód ześrutowany).
Comment
-
1. Jeżeli kupujesz pojemnik z kranem to nie musisz już kupować osobno kranu.
2. Mieszadło plastykowe - nie wiem czy będzie odpowiednio solidne. Lepiej kup sobie odpowiedniej wielkości łychę drewnianąŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Potwierdzam. Szkoda zachodu z bawieniem się w pończochy przy granulacie. Zresztą granulat ma nieprzyjemną tendencję do zbijania się w wielką grudę, która nie oddaje alf kwasów do brzeczki. Efekt moje IPA jest jednym z najsłabiej nachmielonych piw, mimo pokaźnych ilości chmielu do tego celu użytych.
Wsypanie granulatu do brzeczki jest wbrew pozorom najprostszym rozwiązaniem, po filtracji dekantujesz znad osadu, a resztę z całym syfem wlewasz do kilku wysokich przezroczystych naczyń np. szklanek od piwa. Odstawiasz na kilka/kilkanaście godzin, zlewasz znad osadu, pasteryzujesz i dodajesz do już fermentującego piwa. Bajecznie proste, a pozwala wyciągnąć maxymalnie dużo olejków eterycznych z chmielu. Po tym jak moja plantacja nie zaskoczyła dałem sobie spokój z szyszkami, tylko granulat. Bez siateczek, pończoch i tym podobnych.Comment
-
Po pierwsze przeczytałem na tym forum, po drugie sam spróbowałem i doszedłem do takiego samego wniosku. Nie próbowałem z pończochą (o czym napisałem). Śmieci z granulatu, które masowo uciekły z siateczki poszły sobie na dno razem z osadami i zasiliły kanalizację. U mnie chmiel się nie zbrylał, ale był mieszany żeby się nie sklejał. Więc opuścił siateczkę ( podwójną). Napewno użyję siateczki z szyszkami, jak je kupię, ale najbliższe dwie warki pójdą z granulatem.
Do zestawu przydałby się jeszcze jakiś termometr, a najlepiej dwa - jeden naklejany na fermentor, a drugi alkoholowy do 100*C- niezbędny przy zacieraniu i przydatny do kontroli chłodzenia do temp. zadawania drożdży, zanim temperatura wejdzie w skalę tego przyklejanego.Comment
-
Używam granulatu i siateczek, nic mi z nich nie ucieka.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A ja proponuję jednak szyszki bez stosowania woreczka muślinowego. Wrzącą brzeczkę przelewam przez pieluche umocowaną na fermentorze. Proces trwa kilka minut tak że brzeczka jest gorąca i nie ma możliwości zakażenia. Zamykam szczelnie pokrywką z rurką do fermentacji i wstawiam do wanny z zimną wodą. Zastawian na kilka godzin i zadaję drożdże.GAWEŁComment
-
Zostawiasz zimny osad na dnie?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Może masz gęstsze siateczki i/lub większą wprawę w obchodzeniu się z nimi. A może nie tak bardzo poszatkowany granulat chmielowy - o ile może być inaczej zmielony - czego nie wiem, bo do tej pory tylko raz kupowałem chmiel i nie miałem jeszcze okazji porównać.Comment
-
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Wezyk myslalem,ze dodałem do zestawu :O Natomiast kompletnie zapomniałem o termometrach...Dzis sie dowiedziałem ,ze w mojej Leixlip vilage jest ktos kto zajmuje sie domowym warzeniem piwa i posiada sprzet.Wiec jesli szczescie dopisze,bede sie szkolił na pozyczonym,jednak i tak sobie skompletuje swoj zestaw.Pytanie mam jeszcze jedno - czy drugi fermrntator moze byc tylko z rurka fermentacyjna ?? Mniemam ,ze tak,ale wole byc pewien
.Co do kapsli i kapslownicy to myslalem o butelkach z zamkiem patentowym - wychodzi na to samo z tym ,ze nie musze dokupywac kapsli.
Dziekuje jeszcze raz za pomoc
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...3 Photos-
Channel: Bułgaria
-
-
W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...3 Photos
-
Channel: Ukraina
-
-
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...3 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-05-23, 19:49 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment