Pierwszy zestaw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do kapsli i kapslownicy to myslalem o butelkach z zamkiem patentowym - wychodzi na to samo z tym ,ze nie musze dokupywac kapsli.
    Co wychodzi na to samo? Kapslownica to podstawa - jednorazowy wydatek kilkadziesiąt złotych + kapsle - tu już śmieszne kwoty. Butelki przy odrobinie zaradności masz za free. Ile za to kupisz butelek z zamknięciem patentowym - 20, 30? To ci z trudem starczy na jedną warkę. Z kapslownicy nie rezygnuj.

    REKLAMA
    Kapslownica - 44zł.
    300 szt. kapsli - 9zł

    Usłyszeć: "Ej, ale jak kapslujesz te butelki?" - bezcenne.

    Odpowiedź sugerowana "zaciskam okiem".
    REKLAMA
    blog.kopyra.com

    Comment

    • wg2
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.07
      • 264

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Zostawiasz zimny osad na dnie?
      Wszystko zostaje na pielusze
      GAWEŁ

      Comment

      • Sherman
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.09
        • 305

        #18
        Moim zdaniem wystarczy jeden fermentor z rurką, ja i tak z niej nie korzystam. Po prostu przykrywam fermentor pokrywką nie za szczelnie żeby gaz mógł uciec i koniec - według mnie wystarczy.
        Co do butelek z zamknięciem patentowym to trzeba w nich co jakiś czas wymieniacz uszczelki bo mają tendencję do rozszczelniania się, więc nie jest to zupełnie beznakładowe.Można też je rozszczelnić podczas transportu, a co to za przyjemność pić rozgazowane piwo.

        Comment

        • piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

          #19
          a ja dodam eszcze że patentowe także się zużywają - czasem trza gume pod zaciskiem zmienić

          po za tym są mniej szczelne

          pozdrawiam
          piotr

          ehh - szerman był szybszy
          Last edited by piotry; 2007-09-18, 12:29.

          Comment

          • Sherman
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.09
            • 305

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
            ehh - szerman był szybszy
            I to o jakieś 2,5 godziny

            Comment

            • Samael
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.09
              • 153

              #21
              No to chyba najlepszym wyjsciem bedzie zakup zestawu Browamator super start...W zestawie jest prawie wszystko,a kupujac wszystko oddzielnie zaoszczedze moze kilka złotych.Biorac wszystko z kilku zrodel nie oplaca sie ze wzgledu na przesyłke.Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

              Comment

              • gniady
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.12
                • 146

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
                No to chyba najlepszym wyjsciem bedzie zakup zestawu Browamator super start...W zestawie jest prawie wszystko,a kupujac wszystko oddzielnie zaoszczedze moze kilka złotych.Biorac wszystko z kilku zrodel nie oplaca sie ze wzgledu na przesyłke.
                Szczerze mówiąc to ja po czasie doszedłem do takiego samego wniosku. Ja kupowałem poszczególne elementy oddzielnie i w sumie to i tak w chwili obecnej mam wszystko co zawarte jest w tym zestawie, tyle że kupując oddzielnie pewnie drożej zapłaciłem za wszystko (wolałem nie liczyć).
                Niestety menzurka w zestawie jest brzeczkożerna (za duża).

                Do tego jeśli będziesz zacierał musisz dokupić duży gar i filtr. Osobiście polecam Ci zrobienie filtra z oplotu wężyka hydraulicznego, który będziesz podłączał pod kranik w fermentorze, rozwiązanie proste i tańsze niż kawał plastiku z otworami z BA, jeśli potrzebujesz szczegółów to wyjaśnię (np. wyślę zdjęcie mojego).
                I to o czym pisali poprzednio koledzy, koniecznie termometr, najlepiej w obudowie (mi się jeden bez obudowy zbił niestety).

                Powodzenia.

                Comment

                • piotry
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.08
                  • 761

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedzi
                  [...] koniecznie termometr, najlepiej w obudowie (mi się jeden bez obudowy zbił niestety)[...]
                  w obudowie też się zbije :P

                  wiem bo się zbił

                  chyba najlepsze rozwiązanie to jakiś elektroniczny

                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                    chyba najlepsze rozwiązanie to jakiś elektroniczny
                    Polecam układ na DS1820.
                    A tymczasowo (oraz awaryjnie) M838+ - tani (a w zupełności wystarczający) miernik z pomiarem temperatury za pomocą termopary typu "K".

                    Comment

                    • alnus
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 459

                      #25
                      Jak ktoś jest elektronikiem to nie trzeba mu polecać DS'a bo pewno już o nim słyszał, a jak nie jest to i tak sobie sam z nim nie poradzi. Natomiast tani multimetr z termoparą to jest całkiem rozsądne rozwiązanie i sam chyba je zastosuje

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Mój zestaw

                        No dobra dwa lata się zapierałem, ale w końcu muszę zacząć... Konformista jestem...
                        Proszę o opinie nt. mojego zestawu na start... Oprócz sprzętu starałem się zebrać surowce na około 5 warek po 10l. Potem może kupię śrutownik.
                        Coś mi się zdaje, że chmielu mało, nie? Całość z BA. Garnek i wagę załatwię.
                        PS. Będę zacierał. Przynajmniej spróbuję...

                        Zestaw BROWAMATOR Super Start (2 fermentatory, Greta, 50 kapsli, areometr, Chemipro OXI 100g i wężyki)
                        Termometr elektroniczny zakres od -50°C do +200°C
                        Jodowy Wskaźnik Skrobi 20 ml
                        Pasek do pomiaru twardości wody (3 szt)
                        Suszarka/Stojak na 80 butelek
                        Kapsle 26 mm TWARDE 300 szt.

                        Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 5 kg
                        Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 5 kg
                        Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 5 kg
                        Śrutowanie słodu
                        Ekstrakt słodowy w proszku JASNY 200g
                        Ekstrakt słodowy w proszku PSZENICZNY 200g
                        Glukoza krystaliczna 200g
                        Safale S-04 saszetka 11,5g
                        Safbrew WB-06 saszetka 11,5g
                        Saflager S-23 saszetka 11,5g
                        Chmiel aromatyczny Lubelski - granulat 200 g
                        Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 200 g
                        Hop Aroma Tabs - 5g

                        Comment

                        • Sherman
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.09
                          • 305

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          No dobra dwa lata się zapierałem, ale w końcu muszę zacząć... Konformista jestem...
                          Proszę o opinie nt. mojego zestawu na start... Oprócz sprzętu starałem się zebrać surowce na około 5 warek po 10l. Potem może kupię śrutownik.
                          Coś mi się zdaje, że chmielu mało, nie? Całość z BA. Garnek i wagę załatwię.
                          PS. Będę zacierał. Przynajmniej spróbuję...
                          Chmielu to Ci na pewno na 5 warek wystarczy(20 litrowych). Ja bym dokupił jeszcze więcej czegoś do dezynfekcji, np piro.

                          Comment

                          • alnus
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.07
                            • 459

                            #28
                            Osobiście używam kapsli miękkich i nie mam problemu ze szczelnością butelek. Greta mimo swych wszelkich zalet nie jest aż taka pancerna ( a wg mnie jest dość szmatława, tylko nie ma konkurencji ) i mimo, że da się zamknąć nią twarde kapsle, to chyba nie ma jej po co niepotrzebnie wysilać. Jeśli kupujesz suszarkę do butelek, to zakładam, że będziesz je dezynfekował chemicznie i wtedy moim zdaniem warto zaopatrzyć się w mechaniczny sterylizator nakładany na szczycie suszarki. Zależy jakie piwo chcesz robić, ale chmielu to ci jednak nie powinno zabraknąć.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              No to dobrze. Też chyba wolałbym miękkie kapsle, bo jeszcze dużej wprawy w operowaniu Gratę nie mam...
                              To Marynki kupię 100g, bo aromatu więcej idzie...

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #30
                                Powiem tak, suszarka to jest zbędny luksus (podobnie sterylizator), lepiej tę kasę odłożyć i uzbierać na chłodnicę. To jest bardzo sensowny wydatek, nawet ważniejszy niż śrutownik. Jeśli będziesz sterylizował butelki chemicznie przed rozlewem, to po prostu przed samym nalaniem jeszcze raz przechylasz butelkę, żeby wylać resztki roztworu piro i tyle. Nawet jak 2-3 krople zostaną w butelce to drożdży nie zabiją i na smak nie wpłyną. W organizmie też się nie odłożą Proponowałbym jednak zamiast pirosiarczynu sodu, pirosiarczyn potasu.
                                Po drugie glukozy weź od razu 1kg, nie ma się co rozdrabniać. Ekstrakty suche na początek można sobie odpuścić - glukoza jest precyzyjniejsza i mniej zawodna.
                                Co do kapsli, to nie jest duży wydatek, weź sobie jedne i drugie - pół warki zakapsluj jednymi, pół drugimi i będziesz sam mógł ocenić. Wielu piwowarów kapsluje twarde kapsle Gretą i dają radę. Trzeba tylko trochę wyczucia.
                                Co do słodów, to wziąłbym jeszcze chociaż kilogram monachijskiego, warto dodać trochę do jasnych ale czy lagerów, żeby nie były zbyt jasne.
                                Ekstrakty suche na początek można sobie odpuścić - glukoza jest precyzyjniejsza i mniej zawodna.
                                Piro tylko do sterylizacji butelek, do fermentorów i reszty sprzętu Ace, Clorox czy inny wybielacz na bazie chloru.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X