Zgodzę się, że chłodnica ważniejsza niż steryzlizator i suszarka. Jednak nie wyobrażam sobie teraz dezynfekcji i suszenia butelek bez tego sprzętu (zyskuje się mnóstwo czasu). Ja do butelek proponuję chmipro oxi a do sprzętu jodophor. Gretą zakapslowałem przy użyciu twardych kapsli ponad 1000 butelek i wszystko gra, zarówno z grętą jak i nagazowaniem butelek.
Pierwszy zestaw
Collapse
X
-
-
Ostatnia rzecz jaką bym komuś polecał to miękkie kapsle. Z tym niszczeniem szczęk Grety to chodziło przy okazji rzeczywiście twardych trofiejnych kapsli oranżadówek. Miękkie są beznadziejne, jeżeli zamierzasz dłużej przechowywać piwo.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Dzięki chłopaki!
Kapsle - wezmę po 100 miękich i twardych, żeby wybadać jak mi idzie. Pierwszą warkę zabutelkuję w bączki 330ml to mniej będzie szkoda jak coś skaszanię w którejś butelce...
Suszarka zostaje bo podoba się żoniei mam nadzieję, że pomoże zaoszczędzić nieco miejsca w kuchni. Zmieniłem tylko na 47-butelkowy. Nad sterylizatorem myślę, ale 57zł to sporo za ten bajer.
Chłodnicę zanurzeniową chcę spróbować zrobić sam. Więc na razie się wstrzymam.
O monachijskim też pomyślałem przeglądając receptury. Wziołem ten ciemniejszy (20-25 EBC) - do zaciemniania będzie ekonomiczniejszy.
Zamiast ekstraktów wziełem 1kg glukozy.
Dorzuciłem jeszcze dwie torebki na chmiel i Pirosiarczyn sodu (E223) 1 kg.Comment
-
Zamiast sterylizatora kup w jakimkolwiek ogrodniczym zraszacz do roślinek. Powiedzmy litr pojemności. Działa to to na takiej samej zasadzie jak wspomniany sterylizator (no prawie, bo nie wykorzystuje z powrotem środka, ale to ganz egal) i kosztuje całe 5pln (około). Sprawdza sięSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Miękkie z BA są tylko odrobinę bardziej miękkie od twardych i mają taką samą uszczelkę. Przy otwieraniu trudno jest poznać, że to kapsle miękkie. Kiedyś na forum widziałem zdjęcie jakiegoś miękkiego kapselka, który był pod spodem w całości pociągnięty cienką gumką i takich faktycznie bym się bał. Sterylizator - rzecz faktycznie nie jest niezbędna, ale ułatwia życie. Ja i tak nie używam, bo pakuje butelki po umyciu do piekarnika.Comment
-
No to ja o takich miękkich właśnie mówię, w całości pociągniętych od spodu miękką gumą. I akurat z BA były.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
-
Zakapslowałem 16 warek gretą, z czego dwie pierwsze miękkimi z BA. Od tamtej pory nie kupuję miękkich kapski chociaż wszystkie trzymały bardzo dobrze. Niestety z miękkich odchodzą gumeczki przy wrzuceniu na więcej niż kilka sekund do wrzątku, z twardych może ze dwie mi odeszły.
Sprawdzam co jakiś czas stan grety i nic nie wskazuje na to, aby coś mi się za bardzo zużyło i greta miała by się kończyć.
Podsumowując, polecam twarde kapsle nawet do grety.
Prosiarczyn sodu - kupiłem raz 100g do pierwszej warki i do tej pory zużyłem połowę. Używam go jedynie wtedy, gdy żony nie ma cały dzień w domu, bo capi w łazience jeszcze kilka godzin po sterylizacji.
Obecnie używam Oxi, on jest bezwonny i bez niepotrzebnych awantur domowych załatwia sterylizację (na 16 warek tylko jeden kwas i to raczej z innego powodu).
Chłodnica - zdecydowanie zrób sobie sam, dokupując drobne rzeczy (cybanty, złączka do kranu, wężyki) zrobisz sam bardzo dobrze działającą.
Dodatkowo pomyśl na przyszłość o pompce akwariowej, naprawdę się przydaje do napowietrzania brzeczki a koszt nieduży.Comment
-
Co do zestawu steryzlizator + suszarka, dodam, że steryzlizację 60 butelek przeprowadzam w czasie krótszym niż 10 minut. Nie licząc czasu czynności późniejszego wrzucenia butelek z suszarki do skrzynek. Co do zraszacza do kwiatów - nie testowałęm, ale myślę, że to dobry pomysł.Pozdrawiam
djComment
-
Seta sam spróbuje które mu bardziej pasują, ale te miękkie już chyba przeszły choroby wieku dziecięcego, bo ostatnio udało mi się przypadkiem pogotować je przez parę minut i żadna gumka nie odeszła. No chyba, że co partia są inne, ale nie udało mi się jeszcze trafić na felerne. Chyba już nie ma się co zastanawiać, tylko wysłać zamówienie, w międzyczasie wystrugać filter i brać się za warzenie. Jak czegoś zabraknie zawsze można w jakiś sposób improwizować, a przed następną warką będzie wiadomo czego jeszcze potrzeba.Comment
-
Śmierdzi jak jasna cholera ;pSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
-
a nawet bardziej... robiąc zamówienie wziąłem 2 czy 3 paczki i... jedna leży. Przerzuciłem się na jodofor, a ostatnio zamówiłem oxi (zobaczymy jak będzie działało)Comment
-
Comment