Pierwszy zestaw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann - 5 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 5 kg
    Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 5 kg
    Przeczytałem połowę "Krzysiowego warzenia" i żałuję, że nie kupiłem chociaż po 1kg karmolowych...
    Czy "Słód barwiący 1400 EBC Strzegom", który dokupiłem, bo był w promocji daje jakieś karmelowe nutki?

    PS. Mój zestaw ma być we wtorek!
    Last edited by Seta; 2007-09-21, 11:17.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • Sherman
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.09
      • 305

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy "Słód barwiący 1400 EBC Strzegom", który dokupiłem, bo był w promocji daje jakieś karmelowe nutki?
      Słód barwiący nie daje żadnych karmelowych nutek, służy do barwienia piwa. Jest dość gorzki, cierpki, ewentualnie jak dasz go za dużo lub na za długi czas to możesz uzyskać efekt spalenizny(ale nie Rauchbier). Wtedy piwo strasznie długo dojrzewa, a smaki i tak mogą się w końcu nie zgrać.
      Proponuje używać na 5 minut przed końcem zacierania lub do filtracji, nie więcej niż 200g na 20 litrów.

      Comment

      • slavoy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
        Greta mimo swych wszelkich zalet nie jest aż taka pancerna ( a wg mnie jest dość szmatława, tylko nie ma konkurencji
        Ma konkurencję. Nazywa się ta konkurencja Emily, dostępna np. u WES-a
        My swoją kupiliśmy w hurtowni Kwiaton we Wrocławiu za jakieś 10zł mniej. Sprawuje się o wiele lepiej od Grety. Obecnie ma na koncie miej więcej tyle warek, co sterana już G., a cały czas jest jak nówka. Czarna siostra przy tym stanie "licznika" była już mocno rozklekotana, notorycznie ześlizgiwała się z butelek podczas kapslowania, a ramiona miały już luzy.
        Kapsle - tylko twarde
        Kapslownica - tylko Emily (no chyba że stołowa)
        Butelki - tylko z wysokim kołnierzem.

        A suszarka to rzecz kompletnie zbędna. Wystarczy butelki wstawiać odwrotnie do skrzynek, a efekt będzie ten sam.
        Dick Laurent is dead.

        Comment

        • alnus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.07
          • 459

          #49
          Moja greta od nowości ma luzy i trzeba nieźle kombinować, żeby zamknąć butelki z niskim kołnierzem, więc używam już tylko bączków i NRW. Za to z miękkich kapsli jestem zadowolony.

          Comment

          • Sherman
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.09
            • 305

            #50
            Miękkie kapsle są OK, ale tylko do piw krótko leżakujących np.pszenica na długie leżakowanie polecam twarde kapsle(jest pewność że piwo się nie zepsuje).

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedzi
              Miękkie kapsle są OK, ale tylko do piw krótko leżakujących np.pszenica na długie leżakowanie polecam twarde kapsle(jest pewność że piwo się nie zepsuje).
              Nie wiem skąd takie opinie. Ja mam w swojej piwniczce jeszcze kilka butelek ze swojej pierwszej warki, zakapslowanych owianymi złą sławą kapslami miękkimi z gumką na całej powierzchni kapsla i co? I nic. Piwo, jak je piłem kilka miesięcy temu było w porządku.
              Mnie natomiast zniechęciły kapsle miękkie, które pojawiły sie w BA jakiś czas temu, z blachy z odzysku, tzn. na wewnętrznej stronie kapsla widać nadruk. Te są beznadziejne. Kapslowałem nimi kilka butelek o cienkim kołnierzu (kapslując twardymi Greta ukruszała kołnierz) i okazało się, że po zakapslowaniu, kapsel kręci się dookoła własnej osi jak baletnica.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Sherman
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.09
                • 305

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem skąd takie opinie. Ja mam w swojej piwniczce jeszcze kilka butelek ze swojej pierwszej warki, zakapslowanych owianymi złą sławą kapslami miękkimi z gumką na całej powierzchni kapsla i co? I nic. Piwo, jak je piłem kilka miesięcy temu było w porządku.
                Mnie natomiast zniechęciły kapsle miękkie, które pojawiły sie w BA jakiś czas temu, z blachy z odzysku, tzn. na wewnętrznej stronie kapsla widać nadruk. Te są beznadziejne. Kapslowałem nimi kilka butelek o cienkim kołnierzu (kapslując twardymi Greta ukruszała kołnierz) i okazało się, że po zakapslowaniu, kapsel kręci się dookoła własnej osi jak baletnica.
                No właśnie stąd ta opinia, ja też miałem takie problemy z kapslami z BA.

                Comment

                • alnus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 459

                  #53
                  Mam skrzynkę butelek około 0,33l Vichy lub "długich noży", jak to gdzieś o nich słyszałem , jeszcze z lat 80'tych i na nich faktycznie kapsle kręcą się dookoła - dlatego ich nie używam, ale wynika to z mniejszej średnicy szyjki tych butelek, a nie winy kapsli. Zresztą to chyba nie jest temat na dyskusje o kapslach, tylko o pierwszym zestawie do warzenia. Najlepiej niech zainteresowany wypróbuje to co zamówił i po porównaniu podzieli się wrażeniami .

                  Comment

                  • pix
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 37

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                    A suszarka to rzecz kompletnie zbędna. Wystarczy butelki wstawiać odwrotnie do skrzynek, a efekt będzie ten sam.
                    Dokładnie tak samo robie, i jak właśnie dziś rozlewałem, to o tym temacie pomyślałem.

                    Comment

                    • alnus
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 459

                      #55
                      No chyba, że ktoś nie ma skrzynek, bo zajmują dużo miejsca, albo nawet jak ma skrzynki, to chce mieć suchą podłogę. Da się żyć bez suszarki, ale skoro spodobała się żonie autora, to czy ktoś z kolegów miałby w takiej sytuacji śmiałość odmówić słuszności zakupu?

                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
                        Najlepiej niech zainteresowany wypróbuje to co zamówił i po porównaniu podzieli się wrażeniami .
                        Seta, zamów, proszę Kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister NOWA AUTOMATYKA - 50 l. Kup i podziel się wrażeniami

                        Bez urazy wieczór jest
                        A na temat - sam kupowałem Super Start. Niedługo trzeba było czekać, żebym dokupił dodatkowy fermentor i kolejny i kolejny Stosuję zasadę - nie przeprowadzać fermentacji w fermentorze z kranikiem. Diabeł (szatan) jeden, potrafi przeciekać.

                        PS. Ja nie wiem co Wam do głowy przyszło... za 470 PLN to można kupić ze 400 puszek Donnera czy Rogera.


                        Comment

                        • alnus
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.07
                          • 459

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzięki chłopaki!
                          Kapsle - wezmę po 100 miękich i twardych, żeby wybadać jak mi idzie. (...)
                          Tak było napisane, a później, że już zapłacone, więc chyba już zamówione i będzie porównanie...
                          Wieczór jest faktycznie, a dziś zrobiłem sobie porównanie porterków z Krajana i Bossa ( póki jeszcze jest ) i w sumie zamiast tego też mogłem sobie kupić dodatkowy fermentor. A kupiłem piwko, więc różnie bywa

                          PS bo dodatkowy fermentor i tak jest w drodze

                          Comment

                          • pix
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 37

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
                            No chyba, że ktoś nie ma skrzynek, bo zajmują dużo miejsca, albo nawet jak ma skrzynki, to chce mieć suchą podłogę.
                            Pod skrzynkę złożony ręcznik!
                            Pozatym, przynajmniej dla mnie, to bardzo wygodna sprawa, butelki się nie walają "luzem" po jakiś szafkach, stoją sobie ładnie jedna na drugiej w piwnicy.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
                              A na temat - sam kupowałem Super Start. Niedługo trzeba było czekać, żebym dokupił dodatkowy fermentor i kolejny i kolejny Stosuję zasadę - nie przeprowadzać fermentacji w fermentorze z kranikiem. Diabeł (szatan) jeden, potrafi przeciekać.
                              Z tym się zgadzam, pierwsze 2-3 warki można zrobić, ale później już strach, że się tam coś zalęgnie, w tym kurku. Fermentora z kurkiem używam tylko do filtracji i rozlewu.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                A ja kurek wykręcam i wygotowuje go kilka minut.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X