Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidzi41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 28

    Przechowywanie słodu

    Witam. Ile czasu można przechowywać ZEŚRUTOWANY słód, w szczelnie zamkniętym pojemniku? (BA) ...aby nadawał się do użytku oczywiście
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    Nieśrutowany długo (ja trzymam około 6 miesięcy), a śrutowany szczelnie zmaknięty i w dość chłodnym pomieszczeniu myślę, że nie dłużej niż 2 miesiące.
    GAWEŁ

    Comment

    • dzidzi41
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.01
      • 28

      #3
      hmmm.... na naklejce na słodzie z BA data wazności jest około pol roku :/ więc jak się do tego ustosunkować?

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41 Wyświetlenie odpowiedzi
        hmmm.... na naklejce na słodzie z BA data wazności jest około pol roku :/ więc jak się do tego ustosunkować?
        No coś musieli napisać.
        Warzyłem piwo, na słodzie (nieśrutowanym), który leżał u mnie ponad rok i wszystko w porządku. Wszystko zależy od warunków, jak to będzie przechowywane "w suchym i chłodnym miejscu", to bardzo długo możesz przechowywać. W przypadku słodu kluczowe jest to "sucho".
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nawet nie tyle "sucho", co szczelnie. Świeży słód ma bardzo niską wilgotność. Szczelnie zamknięty wchłonie wilgoć z pojemnika bez szkody dla siebie. Ważne jest, żeby nie było swobodnego dostępu powietrza, żadnych obcych zapachów i robali. Szczelny pojemnik zapewnia takie warunki.

          Bardzo dobrze sprawdzają się do tego pięciolitrowe PETy po wodach mineralnych i wiadra fermentacyjne bez otworów.

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            #6
            Odświeżę trochę temat i zapytam: dlaczego słód ześrutowany nie może być zbyt długo przechowywany? Co się z nim może stać? Czy się zepsuje? Zwietrzeje?
            Znalazłem w kącie szafki ześrutowany karmel ciemny. Leży tam chyba z rok. Zamknięty "prawie szczelnie", bo zawiązany w reklamówce. Przechowywany w piwnicy. Czy można go zużyć czy lepiej nie ryzykować?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Przy okazji też mam pytanie. Np. do Maidanowca. Kupiłem z Piwodzieja kilka worków słodu po 20kg. Ten otwarty mam na razie w domu i palnuję przesypać do nie używanego fermantatora. Zauważyłem, że worki mają foliową warstwę, są szczelnie zamknięte, więc można (chyba) uznać je na odporne na wilgoć (przynajmniej tą w powietrzu).
              Czy takie nie napoczęte worki można trzymać w piwnicy?
              Czy lepiej przesypać wszystko do wiader/butli?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy takie nie napoczęte worki można trzymać w piwnicy?
                Czy lepiej przesypać wszystko do wiader/butli?
                Lepiej przesypać od razu. Ja tak potrzymałam w workach, ptem przesypałam i stęchł... Ale może masz super suchą piwnicę
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Nie mam... Musze parę porterów uwarzyć to troche słodu zejdzie, bo inaczej nie zmieszczę...

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Odświeżę trochę temat i zapytam: dlaczego słód ześrutowany nie może być zbyt długo przechowywany? Co się z nim może stać? Czy się zepsuje? Zwietrzeje?
                    Znalazłem w kącie szafki ześrutowany karmel ciemny. Leży tam chyba z rok. Zamknięty "prawie szczelnie", bo zawiązany w reklamówce. Przechowywany w piwnicy. Czy można go zużyć czy lepiej nie ryzykować?
                    ześrutowany słód w czasie dłuższego przechowywania traci swoje właściwości, zacieranie staje się mało efektywne, a i smak gotowego piwa jest nieciekawy - ja nie użyłbym słodu po okresie dwóch miesięcy od śrutowania, a i tak musiałby być bardzo szczelnie zamknięty. Dotyczy to słodów jasnych, gdyż ciemne służą tylko do nadania piwu koloru, smaku i aromatu. Karmel ciemny jest na tyle mocno "upalony", że jeżeli nie ma na nim pleśni, nie czuć stęchlizny, to nawet po roku w piwnicy może być użyty. Jako ciekawostke mogę podać, że właśnie mam na fermentacji burzliwej piwo zrobione ze słodu który kupiłem na jesieni 2005r (4,6kg pilzneński,1,4kg monachijski - nieśrutowany) i o nim zapomniałem. Słód był w suchym pomieszczeniu, szczelnie zamknięty, jego wygląd i zapach nie budził zastrzeżeń. Zacieranie było efektywne (27,5litrów 12,5 BLG), filtracja bez problemów, smak i zapach zielonego piwa bez zastrzeń.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X