Witam. Ile czasu można przechowywać ZEŚRUTOWANY słód, w szczelnie zamkniętym pojemniku? (BA) ...aby nadawał się do użytku oczywiście
Przechowywanie słodu
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41 Wyświetlenie odpowiedzihmmm.... na naklejce na słodzie z BA data wazności jest około pol roku :/ więc jak się do tego ustosunkować?
Warzyłem piwo, na słodzie (nieśrutowanym), który leżał u mnie ponad rok i wszystko w porządku. Wszystko zależy od warunków, jak to będzie przechowywane "w suchym i chłodnym miejscu", to bardzo długo możesz przechowywać. W przypadku słodu kluczowe jest to "sucho".
Comment
-
-
Nawet nie tyle "sucho", co szczelnie. Świeży słód ma bardzo niską wilgotność. Szczelnie zamknięty wchłonie wilgoć z pojemnika bez szkody dla siebie. Ważne jest, żeby nie było swobodnego dostępu powietrza, żadnych obcych zapachów i robali. Szczelny pojemnik zapewnia takie warunki.
Bardzo dobrze sprawdzają się do tego pięciolitrowe PETy po wodach mineralnych i wiadra fermentacyjne bez otworów.
Comment
-
-
Odświeżę trochę temat i zapytam: dlaczego słód ześrutowany nie może być zbyt długo przechowywany? Co się z nim może stać? Czy się zepsuje? Zwietrzeje?
Znalazłem w kącie szafki ześrutowany karmel ciemny. Leży tam chyba z rok. Zamknięty "prawie szczelnie", bo zawiązany w reklamówce. Przechowywany w piwnicy. Czy można go zużyć czy lepiej nie ryzykować?
Comment
-
-
Przy okazji też mam pytanie. Np. do Maidanowca. Kupiłem z Piwodzieja kilka worków słodu po 20kg. Ten otwarty mam na razie w domu i palnuję przesypać do nie używanego fermantatora. Zauważyłem, że worki mają foliową warstwę, są szczelnie zamknięte, więc można (chyba) uznać je na odporne na wilgoć (przynajmniej tą w powietrzu).
Czy takie nie napoczęte worki można trzymać w piwnicy?
Czy lepiej przesypać wszystko do wiader/butli?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziCzy takie nie napoczęte worki można trzymać w piwnicy?
Czy lepiej przesypać wszystko do wiader/butli?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziOdświeżę trochę temat i zapytam: dlaczego słód ześrutowany nie może być zbyt długo przechowywany? Co się z nim może stać? Czy się zepsuje? Zwietrzeje?
Znalazłem w kącie szafki ześrutowany karmel ciemny. Leży tam chyba z rok. Zamknięty "prawie szczelnie", bo zawiązany w reklamówce. Przechowywany w piwnicy. Czy można go zużyć czy lepiej nie ryzykować?
Comment
-
Comment