Stout z ekstraktu słodowego?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Artiii3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 10

    Stout z ekstraktu słodowego?

    Witam, nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie ale jednak pozwolę sobie zapytać.
    Czy można zrobić dobrego stout'a z ekstraktu słodowego, jakie proporcje zachować i jak chmielić????
    Myślałem tez o dodaniu miodu. Co o tym sadzicie??
    Będę wdzięczny za pomoc
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19275

    #2
    A chcesz zrobić miodowe czy stouta?

    Comment

    • Artiii3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.09
      • 10

      #3
      stouta

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Są gotowe zestawy do stouta z ekstraktu. Nie będzie to może stout idealny, ale na pierwszy raz dobry.

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #5
          Ja do stouta dodawałam miodu gryczanego - i nieskromnie uważam, że było to doskonałym połączeniem....

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

            #6
            to przepraszam, ale nie miałem okazji próbować

            Comment

            • biziel
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.10
              • 53

              #7
              Kiedyś robiłem stouta z zestawu WES'a, 2 x nachmielony ekstrakt słodowy ''Piwo Domowe Ciemne" 1,7 + ekstrakt słodowy barwiący 0,5 (zmieniłem tylko drożdże na płynne).
              Piwo po 6 miesiącach leżakowania piwo było bardzo dobre.

              Comment

              • Artiii3
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.09
                • 10

                #8
                Jak chmielis taki ekstrakt???

                Comment

                • biziel
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.10
                  • 53

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... nachmielony ekstrakt słodowy ''Piwo Domowe Ciemne" 1,7 ...
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak chmielis taki ekstrakt???
                  Jak sama nazwa wskazuje jest już nachmielony

                  Comment

                  • Artiii3
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.09
                    • 10

                    #10
                    Ale ja mam ekstrakt niechmielony, stad moje pytanie

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja do stouta dodawałam miodu gryczanego - i nieskromnie uważam, że było to doskonałym połączeniem....
                      próbowałem, był doskonały
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • biziel
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.10
                        • 53

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Artiii3 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale ja mam ekstrakt niechmielony, stad moje pytanie
                        Zapach chmielu w tego typu piwach powinien być niski.
                        Jeżeli chodzi o smak chmielu, to w mojej ocenie jego poziom powinien być średni (do niskiego).
                        Część goryczki powinna pochodzić od słodów palonych (ekstraktu barwiącego). Zresztą w zależności od stylu stout'a goryczka powinna być od średniej do bardzo dużej.

                        Style IBU
                        13. STOUT
                        A. Dry Stout 30-45
                        B. Sweet Stout 25-40
                        C. Oatmeal Stout 25-40
                        D. Foreign Extra Stout 30-70
                        E. American Stout 35-75
                        F. Imperial Stout 50-90+
                        Ostatnia zmiana dokonana przez biziel; 2007-09-21, 08:38.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19275

                          #13
                          Na 23 litry 15 blg (za recepturą BA)
                          30 g marynka 80 min.
                          30 g lubelski 30 min
                          14 g lubelski 5 min

                          lub

                          na 20 litrów blg 11 (również BA)
                          chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) 25 g,
                          chmiel goryczkowy Marynka (granulat) 25 g,

                          od 45-60 min, aromatyczny 10-15 min przed końcem

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #14
                            I drożdże i chmiel bym zmienił. Drożdże na płynne, natomiast chmiel na jakiś angielski. Fuggles powiedzmy. Parę stout'ów zrobiłem i niebo a ziemia zrobić stouta na porządnych drożdżach i przeznaczonym do tego chmielu, a zrobić "stout'a".
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • Artiii3
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.09
                              • 10

                              #15
                              Pytanie do MAŁŻONKI. Ile miodu gryczanego dodac na 20 litrow????

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X