Temperatury zaczynają być przyjazne dlatego zacząłem planować drugie "warzenie". Pierwszy był raczej nieudany zestaw z WES - piwo jasne. Dlatego też postanowiłem, że druga warka będzie z ekstraktów i sam będę chmielił.
Biorąc pod uwagę wielkość nieudanej pierwszej warki postanowiłem zrobić mniejszą porcję ok. 10l.
Plan następujący:
Ekstrakt słodowy John Bull Light (Jasny) 1,6 kg
Chmiel goryczkowy Marynka
Chmiel aromatyczny Lubelski
Safbrew S-33 saszetka 11,5 g
wg wzoru w tym temacie wiem, że muszę użyć niecałe 10l wody.
jednak mam problem z chmieleniem, wyczytałem tutaj powinienem użyć ok 20g goryczkowego i 10g aromatycznego (dobre ilości czy nie?). W których momentach dodawać jakie ilości chmielu? Na początku cały goryczkowy, a na ostatnie 5 minut aromatyczny, czy aromatyczny już podczas studzenia w wannie?
Tak, wiem, dużo pytań, a teoretycznie wszystko jest opisane na forum.
Czy poza jasnym ekstraktem z puszki dodawać jeszcze jakiś w przepisach BA http://www.browamator.pl/zdjecia/2/5...eptury_PDF.pdf wspominają o glukozie. No i podają zupełnie inne proporcje chmielu
Dużo pytań, mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem bardzo waszej cierpliwości i będę wdzięczny za pomoc.
Jeśli ktoś chciałby spróbować moje pierwsze piwo to proszę o informacje, bo chętnie usłyszę opinie, piwo nie zepsuło się, nie jest kwaśne, ale smakuje jakby ktoś pomylił puszki i zamiast nachmielonego ekstraktu dał czysty.
Biorąc pod uwagę wielkość nieudanej pierwszej warki postanowiłem zrobić mniejszą porcję ok. 10l.
Plan następujący:
Ekstrakt słodowy John Bull Light (Jasny) 1,6 kg
Chmiel goryczkowy Marynka
Chmiel aromatyczny Lubelski
Safbrew S-33 saszetka 11,5 g
wg wzoru w tym temacie wiem, że muszę użyć niecałe 10l wody.
jednak mam problem z chmieleniem, wyczytałem tutaj powinienem użyć ok 20g goryczkowego i 10g aromatycznego (dobre ilości czy nie?). W których momentach dodawać jakie ilości chmielu? Na początku cały goryczkowy, a na ostatnie 5 minut aromatyczny, czy aromatyczny już podczas studzenia w wannie?
Tak, wiem, dużo pytań, a teoretycznie wszystko jest opisane na forum.
Czy poza jasnym ekstraktem z puszki dodawać jeszcze jakiś w przepisach BA http://www.browamator.pl/zdjecia/2/5...eptury_PDF.pdf wspominają o glukozie. No i podają zupełnie inne proporcje chmielu
Dużo pytań, mam nadzieję, że nie nadwyrężyłem bardzo waszej cierpliwości i będę wdzięczny za pomoc.
Jeśli ktoś chciałby spróbować moje pierwsze piwo to proszę o informacje, bo chętnie usłyszę opinie, piwo nie zepsuło się, nie jest kwaśne, ale smakuje jakby ktoś pomylił puszki i zamiast nachmielonego ekstraktu dał czysty.
Comment