Moja katastrofa zwana też pierwszą warką...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Pytanie brzmi - czy mogę zmierzyć blg w wąskiej szklance? Czy przekrój menzurki ma znaczenie?
    Pytanie pomocnicze - czym pobieracie próbkę do badań? Nie mam pipety.
    Możesz mierzyć w czym chcesz, najlepiej zdezynfekuj balingomierz np. spirytusem spożywczym i wrzuć na stałe do fermentora; w szklance stracisz za dużo piwa.

    Próbki pobieram chochelką lub kubkiem.

    Comment

    • Seta
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      Możesz mierzyć w czym chcesz, najlepiej balingomierz (...) wrzuć na stałe do fermentora...
      Genialne! Dzięki.
      A co myślicie o tym. Ma to ktoś? To jest z nierdzewki? Nie zanieczyści piwo metalicznym posmakiem?
      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Genialne! Dzięki.
        A co myślicie o tym. Ma to ktoś? To jest z nierdzewki? Nie zanieczyści piwo metalicznym posmakiem?
        Fajne i niedrogie narzędzie, ma 2 wady:

        1. Do menzurki trzeba nabierać kilka razy
        2. Szybko rdzewieje.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
          Właśnie tu jest pies pogrzebany... Jaki pies??
          eh... Trochę się wstydzę, ale muszę to powiedzieć... Postanowiłem wczoraj zdezynfekować plastikową menzurkę. Nie pytajcie po co... No więc wgotowałem ją we wrzątku, a ona bezszczelnie się odkształciła... Wiem, że się nie gotuje. Z góry dziękuję za uwagi.
          Pytanie brzmi - czy mogę zmierzyć blg w wąskiej szklance? Czy przekrój menzurki ma znaczenie?
          Pytanie pomocnicze - czym pobieracie próbkę do badań? Nie mam pipety.
          Nad menzurką nie rozpaczaj. Ja mam i nie używam, jak ci zależy daj adres na PW, to ci podeślę. O wiele lepiej sprawdza się wazonik z IKEI w kształcie cylindra. Wchodzi o wiele mniej brzeczki, i dopasowany na styk do posiadanych przeze mnie balingometrów.
          Co do głupoty wyparzania, to ja tak sobie załatwiłem szczotkę do butelek. Polałem wrzątkiem i całe włosie, które było z plastiku mi się zwinęło i stwardniało.

          Co do pomiaru Blg, to ja dokonuję tychże w trakcie wysładzania (wtedy próbka z powrotem do gara), w trakcie przelewania na cichą (wtedy próbka do gardła, w celach oceny czy nic złego sie nie dzieje), w trakcie rozlewu (również do gardła). Wtedy po prostu podstawiam menzurkę pod wężyk.
          Last edited by kopyr; 2007-10-01, 20:48.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Co do pomiaru Blg, to ja dokonuję tychże w trakcie wysładzania (wtedy próbka z powrotem do gara),

            Ale podczas chmielenia baling się zmienia poprzez odparowanie części wody. No chyba, że to jakoś w przybliżeniu przeliczasz.
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale podczas chmielenia baling się zmienia poprzez odparowanie części wody. No chyba, że to jakoś w przybliżeniu przeliczasz.
              Oczywiście. Mnie interesuje ile blg mają wody wysłodkowe, tego dotyczą te pomiary.
              No i pominąłem jeszcze jeden pomiar, mierzę blg schłodzonej brzeczki przed zadaniem drożdży, to już zwykle w fermentorze.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                O wiele lepiej sprawdza się wazonik z IKEI w kształcie cylindra.
                Biowin sprzedaje areometry razem z probówką (są dostępne w marketach), ładnie dopasowaną do rozmiaru, zużywa się niecałe 100ml płynu na pomiar. Ale mam podejrzenie, że trochę inne są wtedy odczyty, ostatnio mi pokazał, jakoby mi pszeniczka odfermentowała do 1.8 Blg
                Last edited by coder; 2007-10-02, 08:53.

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Biowin sprzedaje areometry razem z probówką (są dostępne w marketach), ładnie dopasowaną do rozmiaru, zużywa się niecałe 100ml płynu na pomiar. Ale mam podejrzenie, że trochę inne są wtedy odczyty, ostatnio mi pokazał, jakoby mi pszeniczka odfermentowała do 1.8 Blg
                  Kłopoty są z tymi areometrami. Mój Browamatorski pokazuje na czystej wodzie 1°Blg za to na 15% roztworze sacharozy poprawnie 15°Blg. Biowinowy odwrotnie: na czystej wodzie wskazuje 0° natomiast na 15% r-rze cukru wskazuje 16°. Postanowiłem do pomiaru brzeczki nastawnej używać areometru z BA a do wysłodzin i przefermentowanej brzeczki Biowinowy.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Kłopoty są z tymi areometrami. Mój Browamatorski pokazuje na czystej wodzie 1°Blg za to na 15% roztworze sacharozy poprawnie 15°Blg.
                    Ba, mój sprawdziłem na początku sezonu na czytej wodzie miał 0. Na końcu sezonu postanowiłem sprawdzić ponownie i miał -1. Chyba robiłem piwa mocniejsze o 1 Blg niż sądziłem. Tak prymitywny przyrząd, a taki kapryśny.

                    Dość tego, kupuję refraktometr, za tydzień mają być dostępne w nowej dostawie w Browamatorze. Jego przynajmniej można skalibrować.

                    Comment

                    • Seta
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Mierzyłem jak mówił Coder i wyszło jak lokata...
                      Areometr osiadał na spodniej gęstwie i wskazywał od 0 do 5blg w zależności jak się w nią wbił...
                      Mam to w nosie! W piątek przyjadą mi fermentarory z BA to przeleję na cichą mierząc blg w jakiejś szklance. Sprawdzę przynajmniej dokładnie czy nie skwaśniało...
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Zaglądam sobie właśnie do wia... fermentatora a tu niespodzianka! Cieniutka biała(!) pianka "wysepkowa" na 70% powierzchni i pęcherzyki pojawiające się co sekundę. Drożdzyki odżyły (!) po rozszczelnieniu, o mało ich nie podusiłem...
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...) pokazuje (...) na 15% roztworze sacharozy poprawnie 15°Blg. (...)
                          15% roztwór robisz wagowo? Znaczy 150g glukozy/sacharozy (jakaś różnica?) na 1l wody?
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            15% roztwór robisz wagowo? Znaczy 150g glukozy/sacharozy (jakaś różnica?) na 1l wody?
                            15% wagowo oznacza 15g sacharozy w 100g roztworu czyli do cukru dodaję 85g wody. Roztwór glukozy ma inną gęstość. Glukoza bezwodna ma ciut inną gęstość, jednak w handlu występuje jako hydrat a to już komplikuje sprawę. Myślę, ze dlatego jako wzorzec do sporządzania skal gęstości Balling, Plato i Brix wykorzystali sacharozę.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mierzyłem jak mówił Coder i wyszło jak lokata...
                              Areometr osiadał na spodniej gęstwie i wskazywał od 0 do 5blg w zależności jak się w nią wbił...
                              Niemożliwe, mając w fermentorze pierwotnie 17 litrów, potem dolewając wody, więc zakładam, że ze 20 litrów wyszło, ballingometr nie może Ci osiąść na dnie.

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mam to w nosie! W piątek przyjadą mi fermentarory z BA to przeleję na cichą mierząc blg w jakiejś szklance. Sprawdzę przynajmniej dokładnie czy nie skwaśniało...
                              Tylko to musi być baaaardzo wysoka szklanka
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • banaszek
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.02
                                • 617

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tylko to musi być baaaardzo wysoka szklanka
                                A dyć tam, taka do pszenicy będzie akuratna. Tylko szkoda brzeczki/piwa. Po zmierzeniu Blg koniecznie zielone piwo wypić a brzeczkę... wypić!


                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X