No dobra mam 28*C. Mogę chyba przelać do fermentatora. Postaram się zostawić jak najwięcej osadu w garze. Z drożdżami (S-04) lepiej poczekać do 24*C?
Moja katastrofa zwana też pierwszą warką...
Collapse
X
-
Jeżeli masz tylko, dwa fermentory (z kranikiem i bez) to proponuję burzliwą zrobić w tym z kranikiem, cichą w tym bez kranika, rozlew w tym z kranikiem. Jeżeli się na to zdecydujesz koniecznie załóż reduktor osadów, tutaj się przyda (do rozlewu nie).Comment
-
Rada na przyszłość, w trakcie chmielenia - na 1h odparuje ci circa 10% brzeczki. Jeśli więc, masz mieć 20l piwa, bo taki jest przepis, to musisz mieć co najmniej 22l brzeczki przed chmieleniem. Z zestawów z BA spokojnie wyciągniesz 22l o zadanej gęstości, więc bez kozery możesz wysładzać tak długo, aż osiągniesz 24l przed chmieleniem.
Jeszcze taki mały hint - chmielimy bez pokrywki, ma odparować.Comment
-
Spodziewałam się raczej dużej utraty wydajności przy takiej metodzie, a tu proszę, Seta się postarał
Swoją drogą toś chłopie parę godzin zmarnował przez brak filtra. Śmiało mogłeś wziąć jedno wiadero i wywiercić parę dziurek w czasie zacierania - najwyżej zacieranie byś wydłużył. W wiadrze Browamatora jest to tylko parę rzędów dziurek, ponoć spisuje się dobrze, więc nie musiałeś nawiercać całego wiadra.
Nie pisałam Ci tego wczoraj, bo zajrzałam do tematu jak już pieluchowałeś, to nie chciałam Cię denerwowaćComment
-
Problem chyba jednak polegał w gotowaniu. Otóż przez moją chyba 4-godzinną filtrację temperatura brzeczki spadła do ok 40* zanim doprowadziłem to do wrzenia mineła 1h (zapomniałem włączyć drugi palnik). Potem uznałem, że jak mam tyle syfu w brzeczce to lepiej pogotować 1,5h - wyszło prawie 2h. Na moje (niezbyt wprawne oko) wygotowałem ok 7l...
Aż się boję Wam mówić jak zacierałem...Comment
-
Wszystko jedno - wyjdzie piwo
Znane są różne historie, np. gotowanie zacieru na małym ogniu przez parę godzin (bo piwowar wyszedł i zapomniał wyłączyć palnika) - potem i tak smakowało to jak piwo, całkiem zresztą niezłe
Pilnuj tylko, żeby Ci jakieś muchy do brzeczki nie wleciały i będzie gitComment
-
Może się udać... Heh - jek ochłonę opiszę co zrobiłem - ku przestrodze...Comment
-
Spoko wszystko co robiłeś do zagotowania brzeczki nie ma znaczenia, gotowanie wszytko co złe utłukło. Krytyczny jest okres od schłodzenia brzeczki do rozmnożenia się drożdży.
Później już może być tylko lepiejŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Pomocy
Wydaje mi się, że fermentacja ustała (po niecałych 24h). Na powierzchni są bąbelki ale nic nie pyka. Jest sporo brązowego osadu. Bardzo wyraźny "zapach" dwutlenku węgla(?). Chyba za szczelnie zatkałem pokrywę na noc. Teraz bardziej rozszczelniłem. Mam rurkę z wodą - nie zaobserwowałem w niej żadnego ruchu. Wieczorem termometr fermentacyjny wskazał mi 26*. Schłodziłem w zlewie i otworzyłem okno - rano było 23*.
Co robić?
1. Napowietrzyć brzeczkę wygotowaną łychą?
2. Zebrać bury osad?
3. Zanieść fermentator do piwnicy?
4. Dodać drożdży? (dałem około pół saszetki S-04)
5. Rozszczelnić całkiem pokrywę?Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-01, 08:36.Comment
-
-
Nic nie rób. Bywa, że drożdże przefermentują w 24h. Za 3 dni sprawdź Blg, i jezeli będzie przyzwoite (3-4) to zlewaj na cichą. Jak się bardzo niecierpliwisz, to sprawdź już, ale jeszcze zostaw parę dni, niech się ustoi.Comment
-
Właśnie tu jest pies pogrzebany... Jaki pies??
eh... Trochę się wstydzę, ale muszę to powiedzieć... Postanowiłem wczoraj zdezynfekować plastikową menzurkę. Nie pytajcie po co... No więc wgotowałem ją we wrzątku, a ona bezszczelnie się odkształciła... Wiem, że się nie gotuje. Z góry dziękuję za uwagi.
Pytanie brzmi - czy mogę zmierzyć blg w wąskiej szklance? Czy przekrój menzurki ma znaczenie?
Pytanie pomocnicze - czym pobieracie próbkę do badań? Nie mam pipety.Comment
Related Topics
Collapse
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
-
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
-
Lekki lagerek z alko 4,5%
Identyfikator browaru W
Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
Lacing - prawie nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - przepasteryzowane skarpety.
Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-06-09, 13:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment