Moja katastrofa zwana też pierwszą warką...
Collapse
X
-
-
-
Właśnie tu jest pies pogrzebany... Jaki pies??
eh... Trochę się wstydzę, ale muszę to powiedzieć... Postanowiłem wczoraj zdezynfekować plastikową menzurkę. Nie pytajcie po co... No więc wgotowałem ją we wrzątku, a ona bezszczelnie się odkształciła... Wiem, że się nie gotuje. Z góry dziękuję za uwagi.
Pytanie brzmi - czy mogę zmierzyć blg w wąskiej szklance? Czy przekrój menzurki ma znaczenie?
Pytanie pomocnicze - czym pobieracie próbkę do badań? Nie mam pipety.
Co do głupoty wyparzania, to ja tak sobie załatwiłem szczotkę do butelek. Polałem wrzątkiem i całe włosie, które było z plastiku mi się zwinęło i stwardniało.
Co do pomiaru Blg, to ja dokonuję tychże w trakcie wysładzania (wtedy próbka z powrotem do gara), w trakcie przelewania na cichą (wtedy próbka do gardła, w celach oceny czy nic złego sie nie dzieje), w trakcie rozlewu (również do gardła). Wtedy po prostu podstawiam menzurkę pod wężyk.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-10-01, 20:48.Comment
-
Comment
-
No i pominąłem jeszcze jeden pomiar, mierzę blg schłodzonej brzeczki przed zadaniem drożdży, to już zwykle w fermentorze.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-10-02, 08:53.Comment
-
Biowin sprzedaje areometry razem z probówką (są dostępne w marketach), ładnie dopasowaną do rozmiaru, zużywa się niecałe 100ml płynu na pomiar. Ale mam podejrzenie, że trochę inne są wtedy odczyty, ostatnio mi pokazał, jakoby mi pszeniczka odfermentowała do 1.8 BlgPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Dość tego, kupuję refraktometr, za tydzień mają być dostępne w nowej dostawie w Browamatorze. Jego przynajmniej można skalibrować.Comment
-
Mierzyłem jak mówił Coder i wyszło jak lokata...
Areometr osiadał na spodniej gęstwie i wskazywał od 0 do 5blg w zależności jak się w nią wbił...
Mam to w nosie! W piątek przyjadą mi fermentarory z BA to przeleję na cichą mierząc blg w jakiejś szklance. Sprawdzę przynajmniej dokładnie czy nie skwaśniało...Comment
-
15% wagowo oznacza 15g sacharozy w 100g roztworu czyli do cukru dodaję 85g wody. Roztwór glukozy ma inną gęstość. Glukoza bezwodna ma ciut inną gęstość, jednak w handlu występuje jako hydrat a to już komplikuje sprawę. Myślę, ze dlatego jako wzorzec do sporządzania skal gęstości Balling, Plato i Brix wykorzystali sacharozę.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Kod 'W' - Warka
Zawartość alko 5.6%
Piana - trochę na początku potem nic.
Lacing - nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - zbożowość.
Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.
Do kotleta...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-19, 10:29 -
-
Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra
Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-03-24, 14:42 -
-
Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek
), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kolejny rok z rzędu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...-
Channel: Wielkie uaktualnienie 2015
-
-
Lekki lagerek z alko 4,5%
Identyfikator browaru W
Piana - po nalaniu dość szybko pozostała obwódka.
Lacing - prawie nic.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - przepasteryzowane skarpety.
Smak - trochę utlenione, lekko słodkawe, zbożowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-06-09, 13:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment