próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    #1

    próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź

    prosze o szybką odpowiedz . czy to możliwe ze przy pszenicznym w instrucji napisali zeby utrzymac temp 72 st do negatywnej proby jodowej ja podgrzalem do 72 st odrazu sprawdzilem i odrazu proba wyszla negatywna czy cos jest nie tak ? czy filtrowac smialo?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Ja to się nie znam ale bym się trzymał receptury, czyli potrzymał z 10-15min w okolicach 71*.
    Ja negatywną w swoim pale ale miałem po 20min w 65%, ale trzymałem jeszcze 1h, a potem dałem 20min w 72* (w sumie nie wiem czy potrzebnie).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-09-30, 21:28.

    Comment

    • escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

      #3
      próba jodowa

      witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
        witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st
        Źle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Źle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.
          Ja myślę, że Escobar pisząc "pozytywna" miał na myśli "negatywna"
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Ja myślę, że Escobar pisząc "pozytywna" miał na myśli "negatywna"
            Tak, widzę, że problem był raczej semantyczny niz piwowarski, bo w Kołysce escobar już napisał poprawnie. Może wywal te wątki do przechmielin, bo nic nie wnoszą, zostaw tylko ten z Kołyski

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Po lewej stronie posta masz trójkącik, którym zgłaszasz takie problemy. Ja jestem moderatorem działu Przy piwie, więc nie mam tu i tak magicznej mocy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • escobar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.01
                • 99

                #8
                ehhh juz mi sie wszystko pomieszało bo ważyłem w nocy tak próba wyszła negatywna (dla piwowarów pozytywna chodziło mi o to czy to możliwe że tak szybko a na to nie odpowiedzieliście

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                  ehhh juz mi sie wszystko pomieszało bo ważyłem w nocy tak próba wyszła negatywna (dla piwowarów pozytywna chodziło mi o to czy to możliwe że tak szybko a na to nie odpowiedzieliście
                  Pewnie, że możliwe, zależy jak długo zacierałeś w niższej temperaturze i jakie miałeś słody. Ale lepiej potrzymać tyle, ile każe instrukcja, podobno po negatywnej próbie jeszcze coś tam się zaciera.

                  Comment

                  • escobar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 99

                    #10
                    ok dzięki zobaczymy co z tego wyjdzie to moje pierwsze zacieranie więc pewnie popełniłem masę błędów a słody z zestawu BA. Bałem się zacierać na płycie jednak zero problemów co do utrzymania temp. Następny czeka koelsch.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                      ok dzięki zobaczymy co z tego wyjdzie to moje pierwsze zacieranie więc pewnie popełniłem masę błędów a słody z zestawu BA. Bałem się zacierać na płycie jednak zero problemów co do utrzymania temp. Następny czeka koelsch.
                      Robisz te same błędy co ja - wybierasz najtrudniejsze piwa, z kiepskimi drożdżami, ciężko z nich uzyskać dobry efekt. Browamator powinien wprowadzić jakieś piwo dla początkujących, niekoniecznie stylowe.
                      A z tych co ma, to najlepiej zaczynać od Pale Ale, choć ono z kolei długo dojrzewa. Może jeszcze Alt, ale on mi wyszedł tak marny, że nie chcę go polecać.

                      Comment

                      • escobar
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.01
                        • 99

                        #12
                        Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt. No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał. Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdr

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24005

                          #13
                          na przyszłość bardzo proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach. trochę się nasprzątałem po Twoim warzeniu
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • escobar
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.01
                            • 99

                            #14
                            hehe ok zamknijmy już tą dyskusję sory ART

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
                              Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt.
                              Zajrzałem do ich sklepu i z czystym sercem moge polecic Brown Ale - łatwe w zacieraniu i szybkie w dojrzewaniu, i jedno z najlepszych jakie robiłem.
                              No i może Stout, jeżeli w nim gustujesz.

                              Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum.
                              Za dużo piw, za mało czasu.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • tomaszjanczyk
                                Pierwsza próba - pytanie na CITO
                                tomaszjanczyk
                                Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                                W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                                Zaczynałem około 16:00.

                                Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                                2020-04-22, 09:46
                              • ajron25
                                Problem z próba jodową
                                ajron25
                                Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
                                2016-02-20, 11:58
                              • pegazus300
                                Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
                                pegazus300
                                Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
                                2018-04-10, 16:26
                              • darekd
                                Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                                darekd
                                Tvirtas czyli mocne.

                                Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                                Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                                Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                                Barwa - bardzo ciemne złoto
                                Wysycenie...
                                2024-10-06, 23:18
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...