próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
    No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał.
    Już się wiele osób wypowiedziało na temat tych drożdży, jest założony osobny temat - poszukaj.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar
      ... Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdr
      Masz coś przeciwko jasnemu pełnemu
      Do codziennego picia jest wręcz idealne, "wynalazki" to można pić od święta.
      80% moich warek to właśnie piwa jasne ładowane w KEGi.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24005

        #18
        posty począwszy od wykipienia Escobara zasiliły przechmieliny. proponuję Ci Escobar wrzucić na luz.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • ajron25
          Problem z próba jodową
          ajron25
          Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
          2016-02-20, 11:58
        • pegazus300
          Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
          pegazus300
          Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
          2018-04-10, 16:26
        • darekd
          Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
          darekd
          Tvirtas czyli mocne.

          Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

          Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
          Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
          Barwa - bardzo ciemne złoto
          Wysycenie...
          2024-10-06, 23:18
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...