próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź

prosze o szybką odpowiedz . czy to możliwe ze przy pszenicznym w instrucji napisali zeby utrzymac temp 72 st do negatywnej proby jodowej ja podgrzalem do 72 st odrazu sprawdzilem i odrazu proba wyszla negatywna czy cos jest nie tak ? czy filtrowac smialo?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Ja to się nie znam ale bym się trzymał receptury, czyli potrzymał z 10-15min w okolicach 71*.
    Ja negatywną w swoim pale ale miałem po 20min w 65%, ale trzymałem jeszcze 1h, a potem dałem 20min w 72* (w sumie nie wiem czy potrzebnie).
    Last edited by Seta; 2007-09-30, 21:28.

Comment

• escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

próba jodowa

witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st

Comment

• coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
        witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st
        Źle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Źle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.
          Ja myślę, że Escobar pisząc "pozytywna" miał na myśli "negatywna"
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja myślę, że Escobar pisząc "pozytywna" miał na myśli "negatywna"
            Tak, widzę, że problem był raczej semantyczny niz piwowarski, bo w Kołysce escobar już napisał poprawnie. Może wywal te wątki do przechmielin, bo nic nie wnoszą, zostaw tylko ten z Kołyski

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Po lewej stronie posta masz trójkącik, którym zgłaszasz takie problemy. Ja jestem moderatorem działu Przy piwie, więc nie mam tu i tak magicznej mocy
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• escobar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.01
                • 99

ehhh juz mi sie wszystko pomieszało bo ważyłem w nocy tak próba wyszła negatywna (dla piwowarów pozytywna chodziło mi o to czy to możliwe że tak szybko a na to nie odpowiedzieliście

Comment

• coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

ehhh juz mi sie wszystko pomieszało bo ważyłem w nocy tak próba wyszła negatywna (dla piwowarów pozytywna chodziło mi o to czy to możliwe że tak szybko a na to nie odpowiedzieliście
                  Pewnie, że możliwe, zależy jak długo zacierałeś w niższej temperaturze i jakie miałeś słody. Ale lepiej potrzymać tyle, ile każe instrukcja, podobno po negatywnej próbie jeszcze coś tam się zaciera.

Comment

• escobar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 99

ok dzięki zobaczymy co z tego wyjdzie to moje pierwsze zacieranie więc pewnie popełniłem masę błędów a słody z zestawu BA. Bałem się zacierać na płycie jednak zero problemów co do utrzymania temp. Następny czeka koelsch.

Comment

• coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

ok dzięki zobaczymy co z tego wyjdzie to moje pierwsze zacieranie więc pewnie popełniłem masę błędów a słody z zestawu BA. Bałem się zacierać na płycie jednak zero problemów co do utrzymania temp. Następny czeka koelsch.
                      Robisz te same błędy co ja - wybierasz najtrudniejsze piwa, z kiepskimi drożdżami, ciężko z nich uzyskać dobry efekt. Browamator powinien wprowadzić jakieś piwo dla początkujących, niekoniecznie stylowe.
                      A z tych co ma, to najlepiej zaczynać od Pale Ale, choć ono z kolei długo dojrzewa. Może jeszcze Alt, ale on mi wyszedł tak marny, że nie chcę go polecać.

Comment

• escobar
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.01
                        • 99

Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt. No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał. Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdr

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

na przyszłość bardzo proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach. trochę się nasprzątałem po Twoim warzeniu
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• escobar
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.01
                            • 99

hehe ok zamknijmy już tą dyskusję sory ART

Comment

• coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt.
                              Zajrzałem do ich sklepu i z czystym sercem moge polecic Brown Ale - łatwe w zacieraniu i szybkie w dojrzewaniu, i jedno z najlepszych jakie robiłem.
                              No i może Stout, jeżeli w nim gustujesz.

Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum.
                              Za dużo piw, za mało czasu.

Comment

Przetwarzanie...
                              X