prosze o szybką odpowiedz . czy to możliwe ze przy pszenicznym w instrucji napisali zeby utrzymac temp 72 st do negatywnej proby jodowej ja podgrzalem do 72 st odrazu sprawdzilem i odrazu proba wyszla negatywna czy cos jest nie tak ? czy filtrowac smialo?
próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź
Collapse
X
-
-
próba jodowa
witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 stComment
-
witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 stComment
-
Comment
-
Tak, widzę, że problem był raczej semantyczny niz piwowarski, bo w Kołysce escobar już napisał poprawnie. Może wywal te wątki do przechmielin, bo nic nie wnoszą, zostaw tylko ten z KołyskiComment
-
Po lewej stronie posta masz trójkącik, którym zgłaszasz takie problemy. Ja jestem moderatorem działu Przy piwie, więc nie mam tu i tak magicznej mocyComment
-
Pewnie, że możliwe, zależy jak długo zacierałeś w niższej temperaturze i jakie miałeś słody. Ale lepiej potrzymać tyle, ile każe instrukcja, podobno po negatywnej próbie jeszcze coś tam się zaciera.Comment
-
A z tych co ma, to najlepiej zaczynać od Pale Ale, choć ono z kolei długo dojrzewa. Może jeszcze Alt, ale on mi wyszedł tak marny, że nie chcę go polecać.Comment
-
Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt. No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał. Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdrComment
-
na przyszłość bardzo proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach. trochę się nasprzątałem po Twoim warzeniu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No i może Stout, jeżeli w nim gustujesz.
Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Już 2 godziny zacierania i nic. Płyn się barwi. Inna sprawa że na gazie ta temperatura skacze jak kozica w górach. Ma być 72 stopnie przez około 50 minut. To Witbier i instrukcja ostrzegała że może się przeciągnąc ale zastanawiam sie czy jednak nie za długo??
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment