prosze o szybką odpowiedz . czy to możliwe ze przy pszenicznym w instrucji napisali zeby utrzymac temp 72 st do negatywnej proby jodowej ja podgrzalem do 72 st odrazu sprawdzilem i odrazu proba wyszla negatywna czy cos jest nie tak ? czy filtrowac smialo?
próba jodowa - proszę o szybką odpowiedź
Collapse
X
-
-
próba jodowa
witam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziwitam mam pytanie ponieważ przy pszenicznym dzis kiedy doszedłem do 72st i miałem otrzymać te temp do czasu negatywnej próby jodowej jednak po podgrzaniu do 72 odrazu sprawdziłem i okazało sie że jest pozytywna i zacząłem filtracje ? czy dobrze zrobiłem czy jednak powinienem potrzymać jakis czas przy 72 st
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziŹle zrobiłeś, trzeba było poczekać trochę na tych 72* aż do próby negatywnej, powinna taka się zrobić już po jakichś 15 minutach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJa myślę, że Escobar pisząc "pozytywna" miał na myśli "negatywna"
Comment
-
-
Po lewej stronie posta masz trójkącik, którym zgłaszasz takie problemy. Ja jestem moderatorem działu Przy piwie, więc nie mam tu i tak magicznej mocy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziehhh juz mi sie wszystko pomieszało bo ważyłem w nocy tak próba wyszła negatywna (dla piwowarów pozytywna chodziło mi o to czy to możliwe że tak szybko a na to nie odpowiedzieliście
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziok dzięki zobaczymy co z tego wyjdzie to moje pierwsze zacieranie więc pewnie popełniłem masę błędów a słody z zestawu BA. Bałem się zacierać na płycie jednak zero problemów co do utrzymania temp. Następny czeka koelsch.
A z tych co ma, to najlepiej zaczynać od Pale Ale, choć ono z kolei długo dojrzewa. Może jeszcze Alt, ale on mi wyszedł tak marny, że nie chcę go polecać.
Comment
-
-
Dzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt. No fakt co do drożdży to przy pszenicznym to chyba najważniejsza rzecz ale wyszły teraz nowe w BA do kupienia typowe do pszenicznych suche drożdże. Może wypowie się ktoś kto ich już używał. Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum. pozdr
Comment
-
-
na przyszłość bardzo proszę o zadawanie pytań w odpowiednich działach. trochę się nasprzątałem po Twoim warzeniu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziDzięki za wskazówki więc następna warka będzie Alt.
No i może Stout, jeżeli w nim gustujesz.
Wychodzi na to że najlepiej lubić jasne pełne i je non stop warzyć hehe no ale chyba nikogo takiego nie ma na tym forum.
Comment
-
Comment