Polecam do filtracji oplot z wężyka hydraulicznego. Prosty filtr z wężykiem PVC i cybantami to 1/2 ceny kadzi z BA (ten z prawej) wystarczy tylko włożyć do gara, zaciągnąć i leci. Standardowo używam tego na zdjęciu z lewej (nakręcany na fermentor z kranikiem) a brzeczkę z dodatkiem więcej niż połowy słodu pszenicznego filtruje tyle samo czasu ile potrzeba na nagrzanie się wody do kolejnego wysładzania. Przy słodach z łuską nie zdąży się podgrzać woda a już jest przefiltrowane.
Bardzo ważne jest jednak, aby poczekać 3-5 minut aż się złoże na dole ułoży.
Tyle osób z forum tego używa i o tym pisze a jeszcze znajdują się chętni na kawał plastiku z otworkami za 29zł.
Bardzo ważne jest jednak, aby poczekać 3-5 minut aż się złoże na dole ułoży.
Tyle osób z forum tego używa i o tym pisze a jeszcze znajdują się chętni na kawał plastiku z otworkami za 29zł.
Comment