Witam. Uwarzyłem wczoraj ze słodów pierwsze w życiu pszeniczne typu Weizen W jakiej temp. przechowujecie zabutelkowane pszeniczniaki ja mam do wyboru 8 st w lodowce lub ok 20 w piwnicy. Jeszcze nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie po 10 godz fermentuje piana na centymetr temp 20st moja kadź filtracyjna okazała sie słaba mam w planie zrobienie nowej i pomysł jest taki zamiast wiercenia dziurek chcę zrobić nacięcia wzdłuż dna myślę że to bedzie bardziej wydajne bo wczoraj myślałem że mnie szlag trafi przez zatkane dziurki mam nadzieje że bedzię pijalny jak na razie czuje zapach słodowy czy coś takiego na razie brak zapachów goździka i banana za to przy lagerze z brewkita ich nie brakowało hehe
jaka temperatura przechowywania piwa pszenicznego?
Collapse
X
-
Jeśli to ciebie pocieszy, to nie jesteś sam. W sobotę też warzyłem pierwszą pszeniczną. Naczytałem się o wydajności i zmieliłem za drobno pszenicę. Wysładzanie to był horror. Dobrze że nie robiłem tego w piątek po pracy - przyjechali goście - pewnie bym przy tym warzeniu został do rana.
Skończyłem na cedzeniu sitem. Piwo już fermentuje, osad opadł na dno około 3l. Piwo ładnie pachnie, może nie będzie tak źle.
Przechowywać będę w garażu 15*, a w twoim przypadku ja bym zrobił tak ( uważaj nie mam doświadczenia):
nagazuj w piwnicy, a potem połowa w piwnicy, a połowa w lodówce i sam będziesz expertem.
-
-
u mnie też osad na dnie około 2,5 l no fakt masz racje część wrzucę do lodówki i cześć piwnica ale z tego co kojarzę to pszeniczne tez powinno dojrzewać w butelkach może nie 8 st ale ok 15 st chyba (ja tez nie expert) bo najniższa temp to chyba dla pilsnerów. też masz brązowy osad na piance w fermentorze? to chyba normalne tak mi sie wydaje jeszcze 4 godz temu go nie było ale jest go coraz więcej
Comment
-
-
Witam.
Miałem problem z filtrowaniem (tylko, że koźlaka) po zbyt drobnym ześrutowaniu słodu. Powstało za dużo mąki i filtr sie zapchał. Wybrałem wszystko, podgrzałem i usypałem złoże filtracyjne z surowego białego ryżu, na to dopiero słód. Jakoś przeszło ale i tak trwało.
Co do piwnicy, to mam pytanie, czy temperatura jest w niej stała, czy też zimą spada z tych 20 stopni? Jak nie masz wyboru to i tak część stać będzie w piwnicy. Lodówka nie pomieści wszystkiego.
Pozdrawiam, wisienka.
Comment
-
-
ja tam mam w lodówce tylko echo jak na razie hehehe więc pomieści tych 40 butelek, a w piwnicy jest caly rok około 20 st. Ale moje pierwsze przygody z filtrowaniem to też porażka ciężka sprawa uwaliłem się przy tym jak dziecko hehe będę próbował zrobić inna kadź filtracyjną bo dziurki to jednak cienka sprawa a twój pomysł z ryżem ciekawy może też następnym razem to wykorzystam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobarUwarzyłem wczoraj ze słodów pierwsze w życiu pszeniczne typu Weizen W jakiej temp. przechowujecie zabutelkowane pszeniczniaki ja mam do wyboru 8 st w lodowce lub ok 20 w piwnicy.Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-10-01, 14:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisienka Wyświetlenie odpowiedziWybrałem wszystko, podgrzałem i usypałem złoże filtracyjne z surowego białego ryżu
Prawie dobrze, tylko powinny być łuski ryżowe, a nie ryż - z niego może się wypłukać nieco skrobii, ale to nie szkodzi tak bardzo. Najważniejsze, że poszło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziyyyy ART help mi jak przenieść ta dyskusje na prawidłowy dział ;/- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziWitam sąsiada.
Prawie dobrze, tylko powinny być łuski ryżowe, a nie ryż - z niego może się wypłukać nieco skrobii, ale to nie szkodzi tak bardzo. Najważniejsze, że poszło.
Ma racje Coder że, ryż się nie nadaje a łuski ryżowe są ok tylko trudno dostępne. Natomiast dobre i od dawien dawna stosowane na złoże filtracyjne są gałązki jałowca. Z powodzeniem można na nich filtrować nawet 100% pszenicy w zacierze.
Ale najpierw to warto stosować podbicie z wody pod wiadrem z dziurami i nie dopuszczać do całkowitego osuszenia młóta, czyli jak tylko pojawi się warstwa młóta przerywamy filtrację, dolewamy wodę do wysładzania i chwilę odczekujemy. W ten sposób nie powinno być problemów z filtracją.
Comment
-
-
Eskobar nie kombinuj z kadzią filtracyjną. Jak robiłem koźlaka pszenicznego ( śrutowany przez Browamator-a ) to poszło idealnie - zero problemów.
Przeczytaj co ci napisał hasintus o podbiciu - bardzo ważne.
Ja za sugestią coder-a, podbicie robię z odcedzonej sitem brzeczki - po co dodatkowa woda .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziJa za sugestią coder-a, podbicie robię z odcedzonej sitem brzeczki - po co dodatkowa woda
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisienka Wyświetlenie odpowiedziTylko skąd ja wezmę łuski ryżowe.
Łuska ryżowa jest stosowana jako pasza, może ktoś ma dojścia?
Comment
-
Comment