jaka temperatura przechowywania piwa pszenicznego?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banaszek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.02
    • 617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
    Takie jest też i moje zdanie.
    Ufff... już sądziłem, że sadzę głupoty Jak widać, Panie i Panowie - do cichej! Zapraszamy! Cicha i cierpliwość (w skrócie CiC)! Głosujcie na nas!

Comment

• escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
        dość mocno drożdżowy posmak

Ale w pszeniczniakach to chyba zaleta niz wada. Przecież drożdże i tak wlewasz do kufla.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.
          Kolego, ten typ tak ma. Nie bez powodu nazywa się Hefeweizen*.

*podpowiedź: die Hefen - drożdże, der Weizen - pszenica.
          blog.kopyra.com

Comment

• escobar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.01
            • 99

No nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

To poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, opadną na dno i nie wlewaj ich wszystkich.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                • 2004.06
                • 9475

A pamiętasz to:
                Na cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
                więc się nie dziw, że
                blog.kopyra.com

Comment

• escobar
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.01
                  • 99

Też właśnie o tym pomyślałem, więc nauka na przyszłość. Tak to bywa z tym warzeniem. pozdrawiam

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Na cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
                    Moją trzecią warkę (pół-ciemna pszenica) podzieliłem na 2 fermentatory. Pół warki poszło na cichą, pół od razu do butelek. Za miesiąc się wypowiem...

Comment

• escobar
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.01
                      • 99

hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?
                        Na pewno nie przy filtrowaniu. Może zbyt głęboko odfermentowało. Ze swojego doświadczenia wiem, ze na treściwość wpływ ma stopień wysycenia CO2. Jeżeli piwo jest słabo nasycone, to sprawia wrażenie wodnistego. Z kolei jeśli jest zbyt mocno nasycone, i cała para idzie w gwizdek, znaczy w pianę, to efekt może być podobny. Jak z wysyceniem w Twoim egzemplarzu?
                        blog.kopyra.com

Comment

• escobar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.01
                          • 99

wydaje mi się że jest dobrze nagazowane, nie za mocno raczej chociaż pijana po nalaniu jest bardzo ładna drobno ziarnista jednak po minucie znika dodałem ok 170 gr glukozy na 20 l. No piwo nie jest tragiczne, ale jednak mało treściwe jak na pszeniczne.

Comment

Przetwarzanie...
                          X