Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
Wyświetlenie odpowiedzi
jaka temperatura przechowywania piwa pszenicznego?
Collapse
X
-
Witam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzidość mocno drożdżowy posmak
Ale w pszeniczniakach to chyba zaleta niz wada. Przecież drożdże i tak wlewasz do kufla.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziWitam moje pszeniczne ma juz ok 3 tyg w butelkach leżało tydzień w pokojowej temp ok 21 st i lodówka ok 7 st wczoraj otworzyłem na próbę i ma dość mocno drożdżowy posmak myślicie jaka jest tego przyczyna? Za krótko leżakowało jak na razie? Nagazowane było dobrze.
*podpowiedź: die Hefen - drożdże, der Weizen - pszenica.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziNo nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący
To poczekaj jeszcze ze dwa tygodnie, opadną na dno i nie wlewaj ich wszystkich.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A pamiętasz to:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziNa cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziNo nieraz piłem pszeniczne, ale u mnie posmak tych drożdży jest dominujący
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziNa cichą? Pszenicznego chyba nie zlewa się na cichą z tego co czytałem ;]
Comment
-
-
hmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzihmmmm no właśnie otworzyłem butelkę pszenicznego które tylko tydzień leżało w lodówce a 3 tygodnie w temp. pokojowej i jest jak by dojrzalsze w smaku ale jednak wydaje mi sie zbyt wodniste jaka może być tego przyczyna? Błędy przy filtrowaniu ?
Comment
-
-
wydaje mi się że jest dobrze nagazowane, nie za mocno raczej chociaż pijana po nalaniu jest bardzo ładna drobno ziarnista jednak po minucie znika dodałem ok 170 gr glukozy na 20 l. No piwo nie jest tragiczne, ale jednak mało treściwe jak na pszeniczne.
Comment
-
Comment