recepta na jasne pełne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    recepta na jasne pełne

    witam mam prośbę ponieważ w wątku z recepturami nie znalazłem żadnej receptury proszę o recepturę na jasne pełne lub może zna ktoś stronę po polsku z recepturami bo mi nie udało się takiej znaleźć. Pozdrawiam P.S. jeżeli ktoś ma komentować moją prośbę w stylu "poszukaj dobrze" niech oszczędzi sobie takich komentarzy.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Po pierwsze - wpisuj tematy we właściwych działach. To nie śmietnik, tylko porządne forum.
    Po drugie - w języku polskim są takie rzeczy jak wielkie litery i znaki interpunkcyjne. No ale może zbyt wiele wymagam, jak ktoś nie wie, jak się nazywa kraj, w którym mieszka, to może i nie wiedzieć, co to są przecinki.
    Po trzecie - poszukaj sobie. Receptur jest od groma na forum.
    Po czwarte - jeżeli chcesz napisać, żebym się odwalił, to daruj sobie. Mocno pracujesz na banana.

    Comment

    • escobar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.01
      • 99

      #3
      załamka

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4


        Masz i nie jęcz.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • escobar
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.01
          • 99

          #5
          Jak ktoś nie ma krzty poczucia humoru i dystansu to współczuje, to ja chyba zbyt wiele wymagam. Po 2 to chyba nie sekta czy sie mylę? Po 3 jak Krzysiu jak nie pasują Ci moje posty nie czytaj ich, bo inni zauważyłem nie mają problemów takich jak Ty. Po 4 jestem początkujący wiec zdarza mi się pomylić dział. Nie chce się tłumaczyć bo nie dość że żyję w państwie policyjnym to widzę jeszcze tutaj są dzielnicowi. ART jeżeli dodałem Ci znowu roboty to prze sory.

          Comment

          • escobar
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.01
            • 99

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            nie jęczę bo nie o to mi chodziło

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              a o co?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Kurde wystarczy poszukać w dziale TWOJE WARZENIE i tam jest tego mnóstwo-tz opisów. Skrzystaj rówież z innych stron np. z BA tam też masz przepisy receptury.
                Co do piwa jasne pełne to masz jasne oznacza kolor a pełne tz że ma białka, drożdze -stąd pełne. Musisz się zastanowić o jakie jasne pełne Ci chodzi a później poszukaj.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
                  nie jęczę bo nie o to mi chodziło
                  Szanowny kolego może po prostu kup sobie książkę np. "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury". Jest tam sporo receptur napisanych przez m/n weteranów tego forum oraz po krótce opisane podstawowe czynności przy warzeniu. Dzięki temu unikniesz stresów ty jak i inni użytkownicy forum.

                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak ktoś nie ma krzty poczucia humoru i dystansu to współczuje, to ja chyba zbyt wiele wymagam.
                    Krzysiu ma rację. Ty także - chyba zbyt wiele wymagasz.

                    Comment

                    • maaciej6
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.04
                      • 219

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po 3 jak Krzysiu jak nie pasują Ci moje posty nie czytaj ich, bo inni zauważyłem nie mają problemów takich jak Ty.
                      Nie ma takiej możliwości, Krzysiu czyta WSZYSTKIE posty
                      "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                      Wolsztyński Browar Domowy M & P

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

                        #12
                        Najprościej Jasne Pełne uwarzysz biorąc ze cztery kilo słodu pilzneńskiego, ze dwie garście chmielu i jakieś drożdże dolnej fermentacji.
                        Słód zacierasz dekokcyjnie.
                        Brzeczkę gotujesz jakie 60 minut.
                        Pierwszą garść chmielu dodajesz w piątej minucie gotowania zaś drugą pięć minut przed końcem.
                        Fermenci toto z 10 dni w temperaturze 10-12 stopni potem przelewasz na następne 10dni do balonu na cichą. Następnie butelkujesz z użyciem 140g. glukozy i czekasz minimum trzy miesiące. Po takim czasie leżakowania śmiało możesz takie piwo otworzyć i delektować się jego smakiem.
                        Last edited by dkrasnodebski; 2007-10-10, 17:00.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X