5 kg pilzneński
- całość wsypana do 17 l wody o temp. 40C
- podgrzewanie do 61C
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy
filtrowanie do uzyskania ok 23l
- po zagotowaniu 30 gram granulat chmielu goryczkowego Magnum
- po 45 minutach 45 gram granulat chmielu aromatycznego Lubelskiego
- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 10g w/w granulat chmielu aromatycznego
140 gr glukozy
proszę o sugestie jakich drożdży do tego użyć górnej fermentacji. Safeale S-04 nadawały by się? Co sądzicie wyjdzie coś z tego ?
to przerobiony przeze mnie przepis ze strony www.piwo.org
- całość wsypana do 17 l wody o temp. 40C
- podgrzewanie do 61C
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy
filtrowanie do uzyskania ok 23l
- po zagotowaniu 30 gram granulat chmielu goryczkowego Magnum
- po 45 minutach 45 gram granulat chmielu aromatycznego Lubelskiego
- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 10g w/w granulat chmielu aromatycznego
140 gr glukozy
proszę o sugestie jakich drożdży do tego użyć górnej fermentacji. Safeale S-04 nadawały by się? Co sądzicie wyjdzie coś z tego ?
to przerobiony przeze mnie przepis ze strony www.piwo.org
Comment