powłoczka na brzeczce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzidzi41
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 28

    #1

    powłoczka na brzeczce

    Witam. Zacząłem zlewać piwko do butelek, (już po cichej) jednak zauważyłem, że na powierzchni brzeczki jest jakaś powłoczka przezroczysta, gdy się jej doknęło to wyglądało jak korzóch, co to może być?
    Piwko smakowało w pozadku.
    Tylko strasznie słabo odfermentowało z 13*Blg do 6*Blg
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #2
    a piorun wie. też tak czasem mam i nic z piwem się nie dzieje. zatem nie masz się co stresować (no, chyba, że tęgie głowy i doświadczeni piwowarzy mnie sprostują)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      dla mnie taka skórzasta powłoczka jest objawem infekcji. miałem tak z winem i dwoma piwami. Jedno wyewoluowało w kwasa drugie przez jakiś czas było zdatne do picia, ale po 1.5 mieś. zalatywało zepsuciem.

      Comment

      • dori
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.10
        • 320

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        dla mnie taka skórzasta powłoczka jest objawem infekcji. miałem tak z winem i dwoma piwami. Jedno wyewoluowało w kwasa drugie przez jakiś czas było zdatne do picia, ale po 1.5 mieś. zalatywało zepsuciem.
        Ja już kilka razy miałam taką przezroczystą powłoczkę na brzeczce i niestety za każdym razem okazywało się, że to kwas

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Wniosek:
          Jeżeli piwo smakuje teraz dobrze należy nie dać mu szansy na zepsucie i szybko je wypić
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidzi41
            ...korzóch.........
            .......pozadku...
            Olaboga... sorry, "pozadku" to jakoś przeżyję, ale tego korzócha to nie mogę

            A żeby w temacie było: infekcja, tak jak koledzy doradzają, póki dobre, szybko wypić, bo jest duża szansa, że szybko przestanie być dobre
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #7
              hmmm... chyba, że mówimy o innych korzuszkach... Ten u mnie przypominał korzuszek, który tworzy się na herbacie, która trochę postała. I piwa po 1-1,5 roku leżakowania w butelkach są pyszne

              Comment

              • Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

                #8
                To samo mi się przytrafiło w mojej ostatniej warce.
                Przeszukałem kilka dni temu forum i znalazlem dość rozbudowany wątek na ten temat.

                Jak smak tego piwa w butelkach jeszcze nie wiem, bo butelkowane kilka dni temu, ale zgodnie z zaleceniami koleżanek i kolegów postaram się nie dać mu szansy zepsucia. Dam mu tylko jeszcze kilka dni na nagazowanie...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                  hmmm... chyba, że mówimy o innych korzuszkach...
                  To znaczy jakich? Nie znam żadnych korzuszków pisanych przez "rz"
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Stasiek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2007.02
                    • 609

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                    hmmm... chyba, że mówimy o innych korzuszkach...
                    Chyba rzeczywiście kożuszek, kożuszkowi nie równy:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                    [...]
                    Wśród bakterii aerobowych pospolite są te produkujące kwas octowy (kwas octowy pachnie jak ocet domowy, aldehyd octowy jak niedojrzałe jabłka).
                    [...]
                    W końcu są i takie bakterie aeorobowe, które szkodzą jedynie wizerunkowi piwa (film, obrączka w szyjce butelki), a praktycznie nie wpływają na smak i pozostałe walory trunku.

                    Comment

                    • dzidzi41
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.01
                      • 28

                      #11
                      Przepraszam za błędy - stwierdzona dysleksja i dysortografia

                      A co do piwka - to ten korzuszek jest przezroczysty i nieniutki, lcz jak się go dotknie to dopiero sie kumuluje i tak jaby białe paprochy tworzył (mamnadzieje, że opis jany)

                      W zapachu i smaku piwko znakomite... przynamniej jak narazie.

                      Comment

                      • Tomek-Pasieka
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.10
                        • 197

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        To znaczy jakich? Nie znam żadnych korzuszków pisanych przez "rz"
                        "Przepraszam. Zasugerowałem się butelką."

                        No faktycznie walnąłem jak gołąb na parapet...

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          U mnie wręcz odwrotnie, kożuch był, waliło rozpuszczalnikiem ale jakimś cudem wydobrzało.
                          Fakt starałem się nie dopuścić do dostania się choćby najmniejszej ilości do butelek i część wylałem, ale próby organoleptyczne wykonane w pociągu na zlot wypadły pozytywnie (mowa o piwie malarskim)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10795

                            #14
                            moim zdaniem to infekcja , ale możesz zabutelkować i zobaczyć co z tego będzie
                            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-10-04, 17:08.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              #15
                              Po przeczytaniu tego wątku, pełen obaw otworzyłem dziś piwo o którym pisałem kilka postów niżej...
                              Butelkowane 10 dni temu.
                              Po pierwsze, mimo, że bardzo starałem się zlewać do butelkowania spod tego kożuszka, to i tak w butelce delikatna biała obrączka jest. Wygląda to, delikatnie mówiąc "średnio".
                              A co do smaku, to cóż... trochę przechmieliłem... ale uff... kwas to na pewno nie jest.
                              Przynajmniej na razie. Może mnie się trafiły te bakterie mniej inwazyjne?
                              W każdym bądź razie będę monitorował. Jeśliby miało się zepsuć, to zdecydowanie wolę zrobić imprezkę już teraz, niż później miałbym wylać.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                                darekd
                                Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                                https://www.erl-braeu.de/

                                Eksportowy helles, 5,5% alk.

                                Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                                Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                                2025-01-21, 02:15
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • m2200
                                Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.
                                m2200
                                Drodzy doświadczeni piwowarzy!

                                Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji...
                                2018-04-17, 14:25
                              • pebejot
                                Jarosławiec, Bałtycka 14, Hotel & Browar Król Plaza
                                pebejot
                                Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
                                Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
                                Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...
                                2023-06-03, 10:32
                              • bastion
                                Ukraina, Wozniesiensk, Odeska 26, Sokolivskie i Falcon.
                                bastion
                                Zastanawiałem się długo cóż mógłbym napisać o browarkach w których próbowałem piwa, ale ich nie widziałem od wewnątrz co mi się rzadko zdarza.
                                Ale coś napisać trzeba, nie zawsze musi być kawior, jak brzmiał tytuł pewnego filmu.

                                Miasto Wozniesiensk nie prezentuje...
                                2022-02-01, 22:22
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...