Witam :
Czy przerwanie fermentacji burzliwej i przejście na f. cichą - 7 dnia, przy3,5 Blg z 12 Blg- może mieć negatywny wpływ na jakość piwa? Wiem, że 3,5 Blg, to już niezłe odfermentowanie, ale na f. burzliwej, piwo systematycznie - co ok. 2min. - "odzywało się" - fermentuję przez rurkę. Alternatywą było zostawić je na 2 tygodnie na burzliwej.
A tak w ogóle, to zauważyłem, że u mnie drożdże płynne Wyeast 3068 fermentują wolniej niż którekolwiek suche/ciekawe, czy odkrywczy jestem strasznie?
Pozdrawiam
Czy przerwanie fermentacji burzliwej i przejście na f. cichą - 7 dnia, przy3,5 Blg z 12 Blg- może mieć negatywny wpływ na jakość piwa? Wiem, że 3,5 Blg, to już niezłe odfermentowanie, ale na f. burzliwej, piwo systematycznie - co ok. 2min. - "odzywało się" - fermentuję przez rurkę. Alternatywą było zostawić je na 2 tygodnie na burzliwej.
A tak w ogóle, to zauważyłem, że u mnie drożdże płynne Wyeast 3068 fermentują wolniej niż którekolwiek suche/ciekawe, czy odkrywczy jestem strasznie?
Pozdrawiam
Comment