Przerwana fermentacja burzliwa-pytanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wloda1
    Moim problemem było przede wszystkim to, czy mogę niedokończoną f. burzliwą, zlać na f. cichą, bez jakichś specjalnych skutków ubocznych? Dzięki Waszym odpowiedziom, wiem ze nie ma dramatu, jesli nawet pospieszę się trochę z tym przelewaniem - a więc zostanie dość drożdży, żeby brzeczka sobie dofermentowała.
    Dziękuję wszystkim
    każdy ma swoje dświadczenia, z moich wynika, że przetrzymanie ponad 7 dni fermentacji burzliwej powoduje "przesiąknięcie" piwa zapachem osadu. Przeciągnięcie fermentacji cichej tego nie powoduje, osad nie jest tak "agresywny".

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • krzysztoft
      fermentacja burzliwa czy zakażenie?
      krzysztoft
      Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
      2019-04-01, 00:18
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • Magyars
      Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
      Magyars
      Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

      50% słód pszeniczny
      50% słód pilzeński
      Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
      Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

      BLG początkowe...
      2019-12-17, 08:06
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...