Pszeniczne - brak wskazówek do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 28

    Pszeniczne - brak wskazówek do warzenia

    Witam po długiej nieobecności.

    Mam niezły zgryz, ponieważ dzisiaj mam okazję (w końcu trochę czasu) do zrobienia pszenicznego z zacieraniem z Browamatora.
    Niestety posiałem instrukcję jak warzyć.
    Proszę o pomoc.

    Dzięki,
    ebas
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Może to będzie Ci pomocne

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Zrób np. tak:

      Zacieranie w 15 litrach wody
      45stC - 10min
      53stC - 15min
      63stC - 30min
      72stC - do negatywnej próby

      wysładzanie 3x4l.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • ebas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.08
        • 28

        #4
        Wielkie dzięki,

        Czy mogę pominąć próbę jodową? Nie jestem przygotowany.
        Można określić przybliżony czas?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Możesz, ostatnio wogóle nie sprawdzam. Z pięć minut wystarczy.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • ebas
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 28

            #6
            Najgorsze, że przydatność skończyła się w grudniu, ale mam cichą nadzieję...

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ebas Wyświetlenie odpowiedzi
              Najgorsze, że przydatność skończyła się w grudniu, ale mam cichą nadzieję...
              Trochę słód już zwietrzał. Wydaje mi się, ze na miejscu byłoby posłużyć sie dekokcją, np. w taki sposób
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • ebas
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.08
                • 28

                #8
                Piwo odfermentowało do 4blg, spróbowałem i ma kwaśny posmak.
                Nie robiłem jeszcze pszeniczniaka i nie wiem czy tak ma być czy jest zepsute?

                pzdr,
                ebas

                Comment

                Przetwarzanie...
                X