Raczkujący - cicha fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #31
    Dla dolnej fermentacji 2 tygodnie spokojnie. Dla górnej, jeśli temperatura fermentacji cichej jest większa niż 20'C staram się nie trzymać dłużej niż 10 dni. Zawartość moich fermentatorów to średnio 25L.

    Przy 15L i temperaturze 20'C nie czekałbym dłużej niż tydzień.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
      Przy 15L i temperaturze 20'C nie czekałbym dłużej niż tydzień.
      No to idę myć butelki...

      Comment

      • lukrobax
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.06
        • 36

        #33
        A czy przez całą Cichą fermentację nie będzie bulgotania w rurce? Czy choć by jakiejś różnicy poziomów wody w ramionach rurki (manometru różnicowy pokazujący niezmiennie kompletny brak nadciśnienia w balonie)?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedzi
          A czy przez całą Cichą fermentację nie będzie bulgotania w rurce?
          Raczej nie, jeżeli już to minimalnie, raz na np. godzine.

          cicha to cicha, ma być cicho.

          Nie patrz na bulki cicha ma za zadanie wyklarować piwo a nie fermentację.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X