Projekt domowego browaru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kieswy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 64

    Projekt domowego browaru

    Dzień Dobry!

    Zaczynam warzenie; stworzyłem właśnie projekt instalacji (jej część muszę zlecić fachowcom, coś wykonam samemu).

    I tu mam kilka pytań do bardziej doświadczonych warzelników. Podeprę sie kilkoma wyrenderowanymi fotografiami. Sukcesywnie będę zadawał kolejne pytania.

    FILTR

    rys1.
    Czy tego typu miedzianą instalację będę w stanie wykonać w domu? Piłę do metalu miałem w ręku wiele lat temu ale operacji cięcia chyba nie zapomniałem...
    Lutowanie - wiem, że muszę wykorzystać lut bezołowiowy. Czy takie lutowanie możliwe jest lutownicą 40W typu >>grot<<?

    Czy w ten sposób skonstruowany układ zadziała jako lewar?

    rys2.
    Nacięcia co centymetr (piłka natnie na 2mm chyba?). Będą wystarczające???
    Ewentualnie ciąć szerzej, rzadziej?

    Czy docelowo starać się umieścić elementy filtru w kadzi tak by przez cały czas warzenia w niej przebywały? Czy wykonać filtr po to by włożyć go w ostatniej chwili po zdjęciu mieszadła (zastanawia mnie jak ciężko "przebić się" przez brzeczkę)?

    rys3-6

    Mieszadło umieszczam na blasze 1,5mm (blachę z kolei włożę w uszy gara).
    Czy należy dążyć do przykrycia całej powierzchni gara (zapewnić jedynie otwory na odparowanie i dosypywanie śruty?

    Czy silnik wycieraczek umieszczać bezpośrednio na blaszanym szkielecie czy jak w przypadku kilku projektów, które zostały zaprezentowane na forum umieścić je znacznie wyżej (na jeszcze jednej blasze).
    Wydaję mi się, że niższe umiejscowienie (i podparcie drewnianym klockiem) będzie skuteczniejsze (nie będzie mi się konstrukcja "bujała").

    Czy zabezpieczać przed wilgocią silnik wycieraczek? Myślałem tu o plastikowej okładce zeszytowej (z odpowiednią ilością otworów) umieszczonej pomiędzy kołnierzem przy osi silnika a blachą?


    Jak już wyżej pisałem pozwolę sobie w tym wątku dzielić się z Wami swoimi wątpliwościami; prosic o pomoc...

    Serdeczności.
    Attached Files
    Oddam się za sękacz!
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    odpowiadam na pytanie nr 1

    Do lutowania rurek potrzebna jest butla gazowa z palnikiem, pasta oraz cyna.

    PS fajne wizualizacje.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
      Lutowanie - wiem, że muszę wykorzystać lut bezołowiowy. Czy takie lutowanie możliwe jest lutownicą 40W typu >>grot<<?

      Nacięcia co centymetr (piłka natnie na 2mm chyba?). Będą wystarczające???
      Ewentualnie ciąć szerzej, rzadziej?

      Czy docelowo starać się umieścić elementy filtru w kadzi tak by przez cały czas warzenia w niej przebywały? Czy wykonać filtr po to by włożyć go w ostatniej chwili po zdjęciu mieszadła (zastanawia mnie jak ciężko "przebić się" przez brzeczkę)?
      Od biedy możesz nie lutować wcale, widziałem filtr robiony 'na ścisk' i działał, a ponadto był rozkładalny.
      Wystarczy jak zrobisz okrąg/ramkę, bez poprzeczek, ale oczywiście z poprzeczkami będzie lepszy. Ja swój zrobiłem z rurek plastikowych, sklejanych.

      Ciąć należy jak najgęściej się da, i ja najwęższe szparki, ja ciąłem piłką do metalu, ale podobno jest nawet za gruba.

      Zacier jest płynny, przez nic się nie przebijasz, ale b. wygodnie mieć kran i filtrator przymocowany na stałe.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Wizualizacja filtra przypomina z fotograficzna dokładnością filtr jaki wykonałem.
        Mogę więc potwierdzić, że działa doskonale.
        Ja mam swój umieszczony na stałe w garnku zacierno-warzelnym.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          W konstrukcji filtra nie potrzeba tyle rurek poziomych, bo przepływ i tak jest ograniczony średnicą pionowej rury odprowadzającej. Nacięcia lepiej robić gumówką z wąską tarczą diamentową lub korundową (ja miałem 0,8 mm). Nacięcia wystarczą co centymetr, ale mogą być nawet co 5 mm - nie pogorszy to jakości filtracji.

          "Przebijanie" przez zacier (nie przez brzeczkę) nie jest żadnym problemem, należy go tylko rozmieszać. Natomiast nie bardzo wiem, po co gotować brzeczkę razem z filtrem. No ale jak ktoś tak ma i to mu działa, to nie widzę problemu.

          Comment

          • Kieswy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 64

            #6
            Zapomniałem dodać, że chodzi mi o lutowanie lutem miękkim....

            Wydaję mi się, że do tego nie potrzeba gazu i temperatur >420░...

            Podobno gdzieś na Miedzianej w Warszawie jest sklep; wybiorę sie w najbliższym czasie zatem i zasięgne informacji.
            Oddam się za sękacz!

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Nic to nie ma do rzeczy, czy miękki czy twardy. Miękki się stosuje do np. c.o. Twardy zalecany jest do instalacji gazowych.

              Lutownica 40W nie rozgrzeje dostatecznie rurki tak aby przyjeła ona lut.

              W lutowaniu rurek miedzianych chodzi o to aby cyna została samoistnie wessana pomiędzy rurke a np. kolanko. Na zewnątrz cyna nie powinna być widoczna.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8108

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                Zapomniałem dodać, że chodzi mi o lutowanie lutem miękkim....

                Wydaję mi się, że do tego nie potrzeba gazu i temperatur >420░...

                Podobno gdzieś na Miedzianej w Warszawie jest sklep; wybiorę sie w najbliższym czasie zatem i zasięgne informacji.
                Potrzeba.Musisz mieć butle gazową i palnik inaczej nic nie zdziałasz.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • Kieswy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 64

                  #9
                  cóż... w tym wypadku zaoszczędzę na lucie. Dobrałem się już do kilku postów opisujących rozkładane filtry.

                  Tyle, że... jeżeli między kolanem a rurą zapewnimy minimalną szczelinę to zadziała ona jako kapilara; czy do tego trzeba takiej temperatury?

                  dzieks.
                  Last edited by Kieswy; 2007-10-18, 11:59.
                  Oddam się za sękacz!

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                    cóż... w tym wypadku zaoszczędzę na lucie. Dobrałem się już do kilku postów opisujących rozkładane filtry.

                    Tyle, że... jeżeli między kolanem a rurą zapewnimy minimalną szczelinę to zadziała ona jako kapilara; czy do tego trzeba takiej temperatury?

                    dzieks.
                    Nie temperatury a energii - trzeba rozgrzać kawał rurki, 40W to drucik można polutować.

                    (aha - energia to moc w czasie więc bez uwag że plątam)
                    Last edited by Marek-C; 2007-10-18, 12:23.
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • Kieswy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 64

                      #11
                      Zastanawiam się zatem nad użyciem palników kuchennych...

                      Jeszcze jedno w zupełnie innym temacie.
                      Niedawno zakupiłem silnik do wycieraczek. Był strasznie brudny wiec wyczyściłem go do połysku rozpuszczalnikiem następnie przesmarowałem i złożyłem.

                      Niestety po przyłożeniu napięcia (z wiekowego zasilacza kolejki piko) silnik poruszał się czas jakiś, następnie zatrzymał się (zaświeciła się lampka przeciążenia) następnie znowu ruszył (i tak w kółko).

                      Pomyślałem - źle przesmarowałem elementy trące (wałek przed ślimakiem i wałek ślimacznicy (ten, na który nakręcę w przyszłości oś mieszadła)). Kolejna rozbiórka; smarowanie...

                      ... nie pamiętam jednak czy te elementy rzeczywiście były nasmarowane przed pierwszym czyszczeniem...

                      Powiedzcie (użytkownicy silniczków). Nieciągła ich praca związana jest z trudnościami związanymi z prowadzeniem wału w tulei (koniecznością smarowanie) czy zupełnie z czymś innym?

                      aaa, jak znoszą wilgoć Wasze silniki?
                      Oddam się za sękacz!

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zastanawiam się zatem nad użyciem palników kuchennych...

                        Jeszcze jedno w zupełnie innym temacie.
                        Niedawno zakupiłem silnik do wycieraczek. Był strasznie brudny wiec wyczyściłem go do połysku rozpuszczalnikiem następnie przesmarowałem i złożyłem.

                        Niestety po przyłożeniu napięcia (z wiekowego zasilacza kolejki piko) silnik poruszał się czas jakiś, następnie zatrzymał się (zaświeciła się lampka przeciążenia) następnie znowu ruszył (i tak w kółko).

                        Pomyślałem - źle przesmarowałem elementy trące (wałek przed ślimakiem i wałek ślimacznicy (ten, na który nakręcę w przyszłości oś mieszadła)). Kolejna rozbiórka; smarowanie...

                        ... nie pamiętam jednak czy te elementy rzeczywiście były nasmarowane przed pierwszym czyszczeniem...

                        Powiedzcie (użytkownicy silniczków). Nieciągła ich praca związana jest z trudnościami związanymi z prowadzeniem wału w tulei (koniecznością smarowanie) czy zupełnie z czymś innym?

                        aaa, jak znoszą wilgoć Wasze silniki?
                        Ślimak jest smarowany w oryginale, prowadzenie mam rozwiązane poprzez wkładkę z tworzywa sztucznego tzw. "tłustego".
                        Wilgoć nie stanowi problemu w maluchu (126p) też lekko teki silnik nie ma. Co do problemów z zasilaniem zmierz prąd i porównaj z mocą jaką może dać zasilacz.
                        Last edited by mark33; 2007-10-18, 14:02.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zastanawiam się zatem nad użyciem palników kuchennych...
                          Też nie da rady, palniki dostają za mało powietrza, próbowałem po kilku próbach dałem sobie spokój.

                          Najlepiej udać się do jakiegoś hydraulika, dla niego to 10min roboty.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #14
                            Mieszadło możesz sobie w zasadzie odpuścić, jeżeli nie przewidujesz pełnej automatyki. lch użycie nie jest do końca zdrowe dla piwa, za dużo mieszania brzeczki powoduje jej napowietrzenie i straty temperatury. Jeżeli chcesz utrzymać jednolitą temperaturę lepszym rozwiązaniem jest szeroki gar i przemieszanie łychą od czasu do czasu.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                              za dużo mieszania brzeczki powoduje jej napowietrzenie
                              No patrz a w browarach mają mieszadła. chyba przesadzasz z tym napowietrzaniem. Podczas gotowania napowietrzy się jeszcze bardziej.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X