Projekt domowego browaru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Podczas gotowania napowietrzy się jeszcze bardziej.
    Gotowanie to raczej dobry sposób na odgazowanie...

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
      Gotowanie to raczej dobry sposób na odgazowanie...
      Bąble pary powstają na dnie gara, które potem unoszą się ku górze. Przepływając przez cały gar napowietrza się.

      No ale może jest inaczej
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Bąble pary powstają na dnie gara, które potem unoszą się ku górze. Przepływając przez cały gar napowietrza się.

        No ale może jest inaczej

        Chyba próbujesz stworzyć nową teorię.
        Im wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność gazów.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba próbujesz stworzyć nową teorię.
          Im wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność gazów.
          Darko ma rację.
          Bąble odrywające się od dna, to para nasycona. Bez odrobiny powietrza.
          Last edited by huanghua; 2007-10-19, 20:40.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Zostawmy może te bąble w spokoju .
            Mieszadło jest dla mnie jednym z większych ułatwień i z tego co czytam na forum inni też są zadowoleni ze swoich patentów.
            Natlenianie i problemy temperaturowe występowały i owszem ale przed zastosowaniem mieszadła

            Comment

            • Kieswy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 64

              #21
              Pytanie pewnie do wrzucenia na elektrodę ale spróbuję i tu...

              Jakiś czas temu kupiłem czujnik DS1820; zmontowałem przystawkę.
              Czujnika specjalnie nie izolowałem (np. od wpływów wilgoci, ot taka wersja robocza). Wszystko działało i działa do dziś. Termometr w parze wskazywał ~97 gradusów. Później wilgoć powodowała chwilowe zawieszenie czujnika (stałe 85 stopni)

              Postanowiłem wykonać metalowe sondy. Dokupiłem kolejne dwa czujniki. Rurkę miedzianą i kroplę czerwonego silikonu...
              Zakoszulkowałem (podwójnie) trzy nóżki czujnika . A wszystko to by wyeliminować wpływ wilgoci...

              Niestety (w sumie to takie małe "niestety" ale problem nurtujący)... wrzuciłem sondy do gara z gotująca się wodą. Temperatura rosła niemal jednakowo na obydwu czujnikach (próbkowanie co 2 sekundy); niestety trwało to tylko do 85 stopni...

              Niby wystarczy; na stanie mam jeden termometr "125" i dwie "85". Pytam jednak (podejrzewając, że posiadam jakiś starszy model półprzewodnika) jak odróżnić je między sobą?

              Dodam, że na wszystkich trzech widnieje oznaczanie DS1820 (sprzedawca powiedział, że to "eSki").

              Reasumując:
              1. Jakie macie oznaczenia (o ile je jeszcze widzicie) na Waszych czujnikach?
              2. Być może popełniam jakiś błąd, na który czujnik reaguje wysłaniem błędu (de facto temperatury 85 stopni...)

              PS. Jadę po pracy po płaskownik i blachę kwasoodporną. Płaskownik jako szkielet konstrukcji; blacha 0,7 jako element przykrywający gar (wymóg Ukochanej) oraz płat mieszadła.
              Last edited by Kieswy; 2007-10-29, 09:51.
              Oddam się za sękacz!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #22
                U mnie pracuje 5 DS18B20 w konfiguracjach 4XDS -> RS232 (testowo) oraz 1DS -> Atmel2313 (w browarku). Czytałem, że z DS18S20 mogą mieć problemy niektóre programy ważne jest czym czytasz dane.

                Comment

                • alnus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 459

                  #23
                  DS1820

                  Większość popularnych programów prawidłowo współpracuje z DS18B20. Algorytm współpracy z DS18S20 nieco się różni. Wskazanie 85* zazwyczaj oznacza kłopoty z poprawnym odczytem, a niekoniecznie górną granicę wskazań.

                  Comment

                  • Wesoly
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.10
                    • 371

                    #24
                    Koniec pomiaru przy 85-92*C wynika z zastosowania interfejsu z bez zasilania.
                    Testowałem już kilkadziesiąt rożnych DS-ów i przy interfejsie na 3 przewodach nie było nigdy żadnych problemów.
                    Pozdrawiam, Wesoły

                    Comment

                    • Kieswy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 64

                      #25
                      Wszelkich pomiarów dokonywałem w pracy (ograniczenia związane z brakiem uprawnień administratora) w programie ServerTemperatureMonitor (obsługa 3 czujników) oraz Termo 1.0 (jeden czujnik), czyli w tych które nie wymagają instalacji (i jakiś-tam wpisów pewnie)

                      W domu mam laptopa nie wyposażonego w port szeregowy (chyba dziś dokupię adapter rs-usb). I dokładnych pomiarów prowadzić nie mogę.

                      Ściągnąłem mnóstwo softu... mam też mscomma i inpouta gdybym chciał stworzyć coś własnego... zobaczymy


                      PS. Gdzieś już coś czytałem... Jakieś posty odnośnie silikonu:

                      - jego szkodliwości (pod względem spożywczym)
                      - przewodności cieplnej (i bezwładności układu czujnik - ośrodek silikonowy - obudowa miedziana).

                      EDIT: Już po odkryciu innych postów. Rzeczywiście nie zasilam układu z zewnątrz (wyciągać coś z USB?) Fakt! któryś z czujników pokazał raz 92,000 raz jedyny...
                      Last edited by Kieswy; 2007-10-29, 12:43.
                      Oddam się za sękacz!

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #26
                        Kup adapter USB-RS232 i będzie OK. Schematy interfejsów na 1-wire są powszechnie dostępne.
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Kieswy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.07
                          • 64

                          #27
                          problemy z adapterem usb - rs

                          I mam zagwostkę; Po zakupie; zainstalowaniu (rozpoznaniu) sprzętu przez mego laptopa port COM jest widziany natomiast nie rozpoznawane są czujniki...

                          Pytanie jak temu zaradzić. Czy istnieją jakieś specjalne emulatory portu COM? Szukam od sporego czasu czegoś na googlach; niestety z żadnym skutkiem...

                          Ps. Próbowałem już określać różne szybkości transmisji (baudrate). 1-Wire Net z Dallasa rozpoznaje port do którego podłączony jest adapter 9097E. Nie widzi jednak czujnika.

                          Edit:



                          link do adaptera
                          Last edited by Kieswy; 2007-10-30, 11:35.
                          Oddam się za sękacz!

                          Comment

                          • elroy
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 359

                            #28
                            Te adaptery nie pracują poprawnie z dużą ilością urządzeń na rynku. W 100% jedynie z myszką na com'a Są wyjątki ponoć, bo jest kilka rodzajów układów sterujących, ale nie wiadomo ile w tym prawdy.

                            Owego czasu tesowałem około 5 różnych i nici.
                            W takiej sytuacji ratuje Cię adapter na pcmcia->com i to będzie działać.
                            Last edited by elroy; 2007-10-30, 15:07.
                            www.piwo.org

                            Comment

                            • Kieswy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.07
                              • 64

                              #29
                              tyle, że to majątek będzie kosztowało....

                              ostatnie próby... mam jakieś nowe stery i coś takiego jak Huge Pine. ewentualnie jakiś inny konwerter w punkcie sprzedaży.
                              Oddam się za sękacz!

                              Comment

                              • Kieswy
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2006.07
                                • 64

                                #30
                                Ajj zagotowałem się z tą przejściówka... A nie warto tak; wystarczy stery dobre zdobyć.

                                W późnych godzinach wieczornych zmontowałem prowizoryczną kadź. Zamocowałem sondy, następnie dokonałem próbnego zacierania bezsłodowego.

                                Silnika i mieszadła nie uruchamiałem (jeszcze nie są kompletne). Dwie sondy umieściłem: tuż nad dnem oraz tuż przy powierzchni cieczy (w garze było 10 litrów - jakieś 12 cm słupa wody).

                                Wskazywały różnicę ok 0,5 stopnia dla około 40-50 stopni; 0,1 dla 50-60; 1,5 dla wyższych...

                                Nie wiedziałem, że utrzymywanie temperatury na zadanym poziomie będzie tak proste.

                                Generalnie jestem dobrej myśli, z niecierpliwością czekan na pierwsze warzenie.

                                (jak zwykle) PS. Jakiś czas temu zaprojektowałem oś mieszadła wykonaną z pręta ze stali kwasoodpornej. Nie wiedziałem jednak o możliwych trudnościach z jej obróbką...

                                Muszę wykonać otwór pod gwintowanie M6 (do osi silnika) i nacięcie na płat mieszadła. Dodam, że ze względów finansowych odpada kupno wierteł pod kwasówkę.
                                Co rodzicie?

                                - kupić kawał pręta; włożyć w imadło, "wypunktować" i wiercić... gwintować...
                                - kupić rurkę (a te występują jedynie w postaci 8mm -> 6mm otwór + 1mm ścianka)

                                dzięki zatem i do kolejnego postu.
                                Oddam się za sękacz!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X