Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Projekt domowego browaru
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziGotowanie to raczej dobry sposób na odgazowanie...
No ale może jest inaczejMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBąble pary powstają na dnie gara, które potem unoszą się ku górze. Przepływając przez cały gar napowietrza się.
No ale może jest inaczej
Chyba próbujesz stworzyć nową teorię.
Im wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność gazów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziChyba próbujesz stworzyć nową teorię.
Im wyższa temperatura tym mniejsza rozpuszczalność gazów.
Bąble odrywające się od dna, to para nasycona. Bez odrobiny powietrza.Last edited by huanghua; 2007-10-19, 20:40.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Zostawmy może te bąble w spokoju .
Mieszadło jest dla mnie jednym z większych ułatwień i z tego co czytam na forum inni też są zadowoleni ze swoich patentów.
Natlenianie i problemy temperaturowe występowały i owszem ale przed zastosowaniem mieszadła
Comment
-
-
Pytanie pewnie do wrzucenia na elektrodę ale spróbuję i tu...
Jakiś czas temu kupiłem czujnik DS1820; zmontowałem przystawkę.
Czujnika specjalnie nie izolowałem (np. od wpływów wilgoci, ot taka wersja robocza). Wszystko działało i działa do dziś. Termometr w parze wskazywał ~97 gradusów. Później wilgoć powodowała chwilowe zawieszenie czujnika (stałe 85 stopni)
Postanowiłem wykonać metalowe sondy. Dokupiłem kolejne dwa czujniki. Rurkę miedzianą i kroplę czerwonego silikonu...
Zakoszulkowałem (podwójnie) trzy nóżki czujnika . A wszystko to by wyeliminować wpływ wilgoci...
Niestety (w sumie to takie małe "niestety" ale problem nurtujący)... wrzuciłem sondy do gara z gotująca się wodą. Temperatura rosła niemal jednakowo na obydwu czujnikach (próbkowanie co 2 sekundy); niestety trwało to tylko do 85 stopni...
Niby wystarczy; na stanie mam jeden termometr "125" i dwie "85". Pytam jednak (podejrzewając, że posiadam jakiś starszy model półprzewodnika) jak odróżnić je między sobą?
Dodam, że na wszystkich trzech widnieje oznaczanie DS1820 (sprzedawca powiedział, że to "eSki").
Reasumując:
1. Jakie macie oznaczenia (o ile je jeszcze widzicie) na Waszych czujnikach?
2. Być może popełniam jakiś błąd, na który czujnik reaguje wysłaniem błędu (de facto temperatury 85 stopni...)
PS. Jadę po pracy po płaskownik i blachę kwasoodporną. Płaskownik jako szkielet konstrukcji; blacha 0,7 jako element przykrywający gar (wymóg Ukochanej) oraz płat mieszadła.Last edited by Kieswy; 2007-10-29, 09:51.Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
Wszelkich pomiarów dokonywałem w pracy (ograniczenia związane z brakiem uprawnień administratora) w programie ServerTemperatureMonitor (obsługa 3 czujników) oraz Termo 1.0 (jeden czujnik), czyli w tych które nie wymagają instalacji (i jakiś-tam wpisów pewnie)
W domu mam laptopa nie wyposażonego w port szeregowy (chyba dziś dokupię adapter rs-usb). I dokładnych pomiarów prowadzić nie mogę.
Ściągnąłem mnóstwo softu... mam też mscomma i inpouta gdybym chciał stworzyć coś własnego... zobaczymy
PS. Gdzieś już coś czytałem... Jakieś posty odnośnie silikonu:
- jego szkodliwości (pod względem spożywczym)
- przewodności cieplnej (i bezwładności układu czujnik - ośrodek silikonowy - obudowa miedziana).
EDIT: Już po odkryciu innych postów. Rzeczywiście nie zasilam układu z zewnątrz (wyciągać coś z USB?) Fakt! któryś z czujników pokazał raz 92,000 raz jedyny...Last edited by Kieswy; 2007-10-29, 12:43.Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
problemy z adapterem usb - rs
I mam zagwostkę; Po zakupie; zainstalowaniu (rozpoznaniu) sprzętu przez mego laptopa port COM jest widziany natomiast nie rozpoznawane są czujniki...
Pytanie jak temu zaradzić. Czy istnieją jakieś specjalne emulatory portu COM? Szukam od sporego czasu czegoś na googlach; niestety z żadnym skutkiem...
Ps. Próbowałem już określać różne szybkości transmisji (baudrate). 1-Wire Net z Dallasa rozpoznaje port do którego podłączony jest adapter 9097E. Nie widzi jednak czujnika.
Edit:
link do adapteraLast edited by Kieswy; 2007-10-30, 11:35.Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
Owego czasu tesowałem około 5 różnych i nici.
W takiej sytuacji ratuje Cię adapter na pcmcia->com i to będzie działać.Last edited by elroy; 2007-10-30, 15:07.
Comment
-
-
Ajj zagotowałem się z tą przejściówka... A nie warto tak; wystarczy stery dobre zdobyć.
W późnych godzinach wieczornych zmontowałem prowizoryczną kadź. Zamocowałem sondy, następnie dokonałem próbnego zacierania bezsłodowego.
Silnika i mieszadła nie uruchamiałem (jeszcze nie są kompletne). Dwie sondy umieściłem: tuż nad dnem oraz tuż przy powierzchni cieczy (w garze było 10 litrów - jakieś 12 cm słupa wody).
Wskazywały różnicę ok 0,5 stopnia dla około 40-50 stopni; 0,1 dla 50-60; 1,5 dla wyższych...
Nie wiedziałem, że utrzymywanie temperatury na zadanym poziomie będzie tak proste.
Generalnie jestem dobrej myśli, z niecierpliwością czekan na pierwsze warzenie.
(jak zwykle) PS. Jakiś czas temu zaprojektowałem oś mieszadła wykonaną z pręta ze stali kwasoodpornej. Nie wiedziałem jednak o możliwych trudnościach z jej obróbką...
Muszę wykonać otwór pod gwintowanie M6 (do osi silnika) i nacięcie na płat mieszadła. Dodam, że ze względów finansowych odpada kupno wierteł pod kwasówkę.
Co rodzicie?
- kupić kawał pręta; włożyć w imadło, "wypunktować" i wiercić... gwintować...
- kupić rurkę (a te występują jedynie w postaci 8mm -> 6mm otwór + 1mm ścianka)
dzięki zatem i do kolejnego postu.Oddam się za sękacz!
Comment
-
Comment