Projekt domowego browaru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    #31
    O proszę, to dobra informacja, że sterowniki pomogły, napisz skąd je wziąłeś, bo jeżeli działa to sam kupię
    www.piwo.org

    Comment

    • Kieswy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 64

      #32
      Tu jest coś co doprowadziło mnie do sterów:


      a tu same stery:
      Prolific Technology is a IC design house company and ASIC design service provider for USB Smart I/O (USB to UART, Card Readers, External USB Drive), Intelligent Green Energy Saving, and Mixed-Mode Hall Sensor solutions.


      Generalnie miałem jeszcze zainstalowane coś takiego jak "huge pine". Cały proceder był nader intuicyjny...

      I jeszcze raz dzięki za pomoc!
      Oddam się za sękacz!

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
        Jakiś czas temu zaprojektowałem oś mieszadła wykonaną z pręta ze stali kwasoodpornej. Nie wiedziałem jednak o możliwych trudnościach z jej obróbką...

        Muszę wykonać otwór pod gwintowanie M6 (do osi silnika) i nacięcie na płat mieszadła. Dodam, że ze względów finansowych odpada kupno wierteł pod kwasówkę.
        Co rodzicie?

        - kupić kawał pręta; włożyć w imadło, "wypunktować" i wiercić... gwintować...
        - kupić rurkę (a te występują jedynie w postaci 8mm -> 6mm otwór + 1mm ścianka)

        dzięki zatem i do kolejnego postu.
        Ja wykonałem z rurki nierdzewnej do wewnątrz wbiłem na gorąco stoczoną nakrętkę długości 11mm pasującą gwintem do osi silnika.

        Zobacz: gwint i mieszadło

        Comment

        • derek71
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.06
          • 13

          #34
          Zrobiłem wg. tego pomysłu (polecam) działa super a śmigło kupiłem tu : http://www.abc-hurt.pl/sklep/advance...ig%B3o&x=0&y=0

          Comment

          • Kieswy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.07
            • 64

            #35
            Trochę boję się używać aluminiowego śmigła mając miedziane sondy.

            Jeśli chodzi o pomysł Marka to pozwoliłem sobie jakiś czas temu wydrukować oba zdjęcia i pokazać w punkcie świadczącym usługi (hmm...) ślusarskie?
            Człowiek powiedział, że owszem można i tak ale on ma odpowiednie narzędzia i gwintowanie może wykonać w rurce lub na pręcie.

            Sęk w tym, że chcę wszystko wykonać samemu.

            Myślę o zwykłej nakrętce, spiłowanej ręcznie na okrąg (bo tokarki od czasów technikum nie widziałem a pilnikiem owszem działam całkiem sprawnie)

            Pytanie tylko mam takie: pisałeś o podgrzaniu rurki; używałeś jakiegoś paleniska kowalskiego (ostatni raz widziałem takie na festiwalu w Stanisławowie) czy zwykłego palnika (np. kuchenno-gazowego)?

            mieszadło... chyba zrezygnuję z kątów i zwykły kawałek blachy 0,7 wpasuję w przepiłowaną szczelinę (brat coś mówił, że ma w sklepie jakieś wolframowe brzeszczoty)

            aaa... taka informacja dla mieszkańców Warszawy. Znalazłem miejsce z galanterią miedzianą (zaślepki, trójniki) mającą w ofercie artykuły w okolicach fi 10 (markety mają wszystko od 12). Karczunkowska 19, zdaję się...

            PS. Popijam właśnie "Czernichowskie Biłe"; jedno z najlepszych piw we wszechświecie (szczególnie jeśli degustacji towarzyszy majowa pełnia, kamieniecka twierdza i skarpia nad Smotryczą); chyba najoryginalniejszy smak jaki miałem w ustach.

            Znalazłem w Piotrze i Pawle...


            Pozdrawiam na długi weekend.
            Oddam się za sękacz!

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #36
              Mozna to zrobic w domu (w kuchni rozgrzewanie rurki do czerwoności) domowymi sposobami, nakrętkę użyłem z klocka hamulcowego rowerowego typu V-brake przykręcanego na imbus. Toczenie wykonałem za pomocą wkręconej śruby do tej nakrętki i całość do wiertaki do tego dobry ruski pilnik i gotowe.
              Nacięcie wykonałem zwykłą kątówką/bumówką czy jak się to pieroństwo u Was nazywa.
              Skręcenie płaskownika z nierdzewki na śmigło wyjątkowo zrobiłem u kumpla w garażu za pomocą klucza francuskiego i imadła.

              Comment

              • Kieswy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.07
                • 64

                #37
                Tak jest i jogibabu, dlaczego nie wpadłem na taki pomysł toczenia!?

                Tyle, że... niestety cały zapas tego typu nakrętek służy mi jako uzupełnienie mocowania bagażników "crosso".

                Ale od czego mam brata?
                Oddam się za sękacz!

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tak jest i jogibabu, dlaczego nie wpadłem na taki pomysł toczenia!?

                  Tyle, że... niestety cały zapas tego typu nakrętek służy mi jako uzupełnienie mocowania bagażników "crosso".

                  Ale od czego mam brata?
                  Ostatecznie tanie klocki kosztują 9 zł a nakrętki się nie ścierają Ja użyłem starszych które niemiłosiernie piszczały i poszły na zapas ostateczny.

                  ps. co to jest jogibabu ?
                  Last edited by mark33; 2007-10-31, 22:49. Powód: dodatkowe zapytanie

                  Comment

                  • Kieswy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 64

                    #39
                    "Yogi Babu - biedny miś..."

                    "Nie Ma Róży Bez Ognia" - fonetyczny cytat, może nadużycie ale i tak nie przebija "zapasu ostatecznego"...
                    Oddam się za sękacz!

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #40
                      Wróćmy lepiej do tematu
                      Tu masz cały watek na temat mieszadeł i ich zasilania.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #41
                        Ja tylko dodam, że w przemysłowych zalecają prędkość mieszadła nie więcej niż 15 obr/min.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja tylko dodam, że w przemysłowych zalecają prędkość mieszadła nie więcej niż 15 obr/min.
                          Zauważ delikatną różnicę w średnicy kadzi zaciernej. Na oko jest 4 razy większa (gar 50cm-kadź 2metry w małym browarze) więc prędkość kątowa też może być w domowym minimum 4 razy większa. Więc dalej spekulując w browarze domowym prędkość kątowa może osiągnąć 60obr/min. Tak mi się przynajmniej wydaje , z drugiej strony 1 obrót na sekundę do naprawdę jest już bardzo szybko.

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zauważ delikatną różnicę w średnicy kadzi zaciernej. Na oko jest 4 razy większa (gar 50cm-kadź 2metry w małym browarze) więc prędkość kątowa też może być w domowym minimum 4 razy większa. (...)
                            No nie wiem, czy średnica kadzi ma znaczenie - raczej jej stosunek do średnicy mieszadła... Ja tam jestem laikiem - mieszam łychą i się nie przejmuję. To była tylko taka dygresyjka.
                            Podaję źródło:
                            T. Pazera i T. Rzemieniuk "Browarnictwo":
                            Błędy w zacieraniu: (...)
                            Zbyt intensywne mieszanie zacieru (obroty mieszadła powyżej 15 obr/min) powoduje "efekt ścierania", którego wynikiem jest uwalnianie beta-glutanu z bielma słodu.
                            Last edited by Seta; 2007-11-01, 20:56.

                            Comment

                            • dori
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.10
                              • 320

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              No nie wiem, czy średnica kadzi ma znaczenie - raczej jej stosunek do średnicy mieszadła... Ja tam jestem laikiem - mieszam łychą i się nie przejmuję. To była tylko taka dygresyjka.
                              Podaję źródło:
                              T. Pazera i T. Rzemieniuk "Browarnictwo":
                              Błędy w zacieraniu: (...)
                              Zbyt intensywne mieszanie zacieru (obroty mieszadła powyżej 15 obr/min) powoduje "efekt ścierania", którego wynikiem jest uwalnianie beta-glutanu z bielma słodu.
                              ... tylko co Ci przeszkadza beta glukan w domowym piwie?

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
                                ... tylko co Ci przeszkadza beta glukan w domowym piwie?
                                Czy da się w smaku rozpoznać beta glukan? Jak to smakuję (mydło?).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X