Prolific Technology is a IC design house company and ASIC design service provider for USB Smart I/O (USB to UART, Card Readers, External USB Drive), Intelligent Green Energy Saving, and Mixed-Mode Hall Sensor solutions.
Generalnie miałem jeszcze zainstalowane coś takiego jak "huge pine". Cały proceder był nader intuicyjny...
Jakiś czas temu zaprojektowałem oś mieszadła wykonaną z pręta ze stali kwasoodpornej. Nie wiedziałem jednak o możliwych trudnościach z jej obróbką...
Muszę wykonać otwór pod gwintowanie M6 (do osi silnika) i nacięcie na płat mieszadła. Dodam, że ze względów finansowych odpada kupno wierteł pod kwasówkę.
Co rodzicie?
- kupić kawał pręta; włożyć w imadło, "wypunktować" i wiercić... gwintować...
- kupić rurkę (a te występują jedynie w postaci 8mm -> 6mm otwór + 1mm ścianka)
dzięki zatem i do kolejnego postu.
Ja wykonałem z rurki nierdzewnej do wewnątrz wbiłem na gorąco stoczoną nakrętkę długości 11mm pasującą gwintem do osi silnika.
Trochę boję się używać aluminiowego śmigła mając miedziane sondy.
Jeśli chodzi o pomysł Marka to pozwoliłem sobie jakiś czas temu wydrukować oba zdjęcia i pokazać w punkcie świadczącym usługi (hmm...) ślusarskie?
Człowiek powiedział, że owszem można i tak ale on ma odpowiednie narzędzia i gwintowanie może wykonać w rurce lub na pręcie.
Sęk w tym, że chcę wszystko wykonać samemu.
Myślę o zwykłej nakrętce, spiłowanej ręcznie na okrąg (bo tokarki od czasów technikum nie widziałem a pilnikiem owszem działam całkiem sprawnie)
Pytanie tylko mam takie: pisałeś o podgrzaniu rurki; używałeś jakiegoś paleniska kowalskiego (ostatni raz widziałem takie na festiwalu w Stanisławowie) czy zwykłego palnika (np. kuchenno-gazowego)?
mieszadło... chyba zrezygnuję z kątów i zwykły kawałek blachy 0,7 wpasuję w przepiłowaną szczelinę (brat coś mówił, że ma w sklepie jakieś wolframowe brzeszczoty)
aaa... taka informacja dla mieszkańców Warszawy. Znalazłem miejsce z galanterią miedzianą (zaślepki, trójniki) mającą w ofercie artykuły w okolicach fi 10 (markety mają wszystko od 12). Karczunkowska 19, zdaję się...
PS. Popijam właśnie "Czernichowskie Biłe"; jedno z najlepszych piw we wszechświecie (szczególnie jeśli degustacji towarzyszy majowa pełnia, kamieniecka twierdza i skarpia nad Smotryczą); chyba najoryginalniejszy smak jaki miałem w ustach.
Mozna to zrobic w domu (w kuchni rozgrzewanie rurki do czerwoności) domowymi sposobami, nakrętkę użyłem z klocka hamulcowego rowerowego typu V-brake przykręcanego na imbus. Toczenie wykonałem za pomocą wkręconej śruby do tej nakrętki i całość do wiertaki do tego dobry ruski pilnik i gotowe.
Nacięcie wykonałem zwykłą kątówką/bumówką czy jak się to pieroństwo u Was nazywa.
Skręcenie płaskownika z nierdzewki na śmigło wyjątkowo zrobiłem u kumpla w garażu za pomocą klucza francuskiego i imadła.
Ja tylko dodam, że w przemysłowych zalecają prędkość mieszadła nie więcej niż 15 obr/min.
Zauważ delikatną różnicę w średnicy kadzi zaciernej. Na oko jest 4 razy większa (gar 50cm-kadź 2metry w małym browarze) więc prędkość kątowa też może być w domowym minimum 4 razy większa. Więc dalej spekulując w browarze domowym prędkość kątowa może osiągnąć 60obr/min. Tak mi się przynajmniej wydaje , z drugiej strony 1 obrót na sekundę do naprawdę jest już bardzo szybko.
Zauważ delikatną różnicę w średnicy kadzi zaciernej. Na oko jest 4 razy większa (gar 50cm-kadź 2metry w małym browarze) więc prędkość kątowa też może być w domowym minimum 4 razy większa. (...)
No nie wiem, czy średnica kadzi ma znaczenie - raczej jej stosunek do średnicy mieszadła... Ja tam jestem laikiem - mieszam łychą i się nie przejmuję. To była tylko taka dygresyjka.
Podaję źródło:
T. Pazera i T. Rzemieniuk "Browarnictwo":
Błędy w zacieraniu: (...)
Zbyt intensywne mieszanie zacieru (obroty mieszadła powyżej 15 obr/min) powoduje "efekt ścierania", którego wynikiem jest uwalnianie beta-glutanu z bielma słodu.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-01, 20:56.
No nie wiem, czy średnica kadzi ma znaczenie - raczej jej stosunek do średnicy mieszadła... Ja tam jestem laikiem - mieszam łychą i się nie przejmuję. To była tylko taka dygresyjka.
Podaję źródło: T. Pazera i T. Rzemieniuk "Browarnictwo":
Błędy w zacieraniu: (...)
Zbyt intensywne mieszanie zacieru (obroty mieszadła powyżej 15 obr/min) powoduje "efekt ścierania", którego wynikiem jest uwalnianie beta-glutanu z bielma słodu.
... tylko co Ci przeszkadza beta glukan w domowym piwie?
Cześć
Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
Dzięki
witam, jestem nowym użytkownikiem
potrzebuję projekt rozlewni piwa (18 tyś but./ h )- butelki jednorazowe.
pytanie brzmi czy ktoś posiada takowy projekt lub podobny i mógłby udostępnić ?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Comment