Projekt domowego browaru

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alnus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
    A już zupełnie najprościej wykorzystać transformator z odczepami na uzwojeniu wtórnym.
    Pewnie, że najprościej, ale trzeba najpierw wiedzieć jak zachowuje się konkretny silnik przy danym napięciu i obciążeniu, które zależy np. od wielkości zasypu. Potem już faktycznie można kupić gotowy lub nawet zamówić za niewiele większe pieniądze, transformator z odczepami i przełącznik, żeby te obroty zmieniać. No i nie będzie to regulacja płynna, ale to chyba nie powinno mieć większego znaczenia
    Pomysł z silnikiem modelarskim to delikatnie porównując zakładanie silnika odrzutowego do fiata 126. Teoretycznie da się to zrobić i będzie nawet sporo mocniejszy od fabrycznego

Comment

• aqqq
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.12
      • 56

No, jak przeczytałem ten pomysł z silniczkiem modelarskim to się zdrowo poturlałem ze smiechu Jestem byłym modelarzem, ale nigdy bym na coś takiego nie wpadł Panowie, zasada nadrzędna w tego typu projektach jest: 'to ma być proste i działać'. Najlepiej zastosowali ją w praktyce ruscy konstruktorzy gazików terenowych, gdzie została sprowadzona do hasła 'to czego nie ma nie może się zepsuć'. Zdrówko!

Comment

• Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

Witam,

A może mi ktoś powiedzieć, po co komu mieszadło do 29 L garnka? A drewnianą łyżką, nie łaska? I dokładniej będzie i lepiej dla zdrowotności. Co innego jak by ktoś musiał mieszać 100 i więcej litrów zacieru i to na dwie zmiany

Raf
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

Comment

• nunek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.01
          • 110

Chyba masz racje tak trzeba będzie zrobić, a zamierzam go montować bezpośrednio do pokrywki.

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Silnik z malucha jest dobry, tani(10zł dałem), prosty (wbudowana przekładnia) , cichy -czego chcieć więcej. Zasilacz mam zrobiony na trafie (odczep 8V na uz. wtórnym) dedykowanym do halogenów dodatkowo ładuję nim akumulator do auta i może służyć jako zasilanie do wkrętarki na 12V gdy potrzeba pracy ciągłej. Ale komplikujta dalej niezła zabawa
            Last edited by mark33; 2008-01-28, 18:30.

Comment

• Kieswy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 64

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
              Pewnie, że najprościej, ale trzeba najpierw wiedzieć jak zachowuje się konkretny silnik przy danym napięciu i obciążeniu, które zależy np. od wielkości zasypu. Potem już faktycznie można kupić gotowy lub nawet zamówić za niewiele większe pieniądze, transformator z odczepami i przełącznik, żeby te obroty zmieniać. No i nie będzie to regulacja płynna, ale to chyba nie powinno mieć większego znaczenia
              Pomysł z silnikiem modelarskim to delikatnie porównując zakładanie silnika odrzutowego do fiata 126. Teoretycznie da się to zrobić i będzie nawet sporo mocniejszy od fabrycznego
              Powiem tak: Przy zasypie 2-2,2 kg na 8-9 litrów silnik i zasilacz zachowywały się poprawnie. Napięcie ~10,5V. Nawet gdy zacierałem słód żytni (i brzeczka była strasznie lepka).

Gorzej z większym zasypem (2,5 kg). Do poprawnego działania potrzebowałem >12V, tego niestety nie byłem w stanie zapewnić.

Przy 12V mieszadło wykonuje jeden obrót na sekundę.
              Oddam się za sękacz!

Comment

• Mumin_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.10
                • 109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                No, jak przeczytałem ten pomysł z silniczkiem modelarskim to się zdrowo poturlałem ze smiechu
                Dobra, dobra, w końcu to była odpowiedź na pomysł falownika za kilka tysięcy. A z modelarskim to wcale nie jest aż takie głupie, pod warunkiem, że się w tym siedzi - wystarczy przerobiony silnik ze streamera (a to koszt kilku-kilkunastu złotych). Na sieci znajdzą się też schematy regulatorów, prawdziwym problemem jest ich oprogramowanie (ale nad tym też ludzie siedzą).

Mumin

Comment

Przetwarzanie...
                X