pytanie o ekstrakt słodowy bursztynowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

    #1

    pytanie o ekstrakt słodowy bursztynowy

    Witam!
    czy ekstrakt bursztynowy może być mieszaniną ekstraktów jasnego z ciemnym, czy raczej został zastosowany inny słód??
    pzdr
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

    #2
    może trochę zbyt szybko spytałem znalazłem na stronach Wesa
    jasny - słód browarny jasny
    ciemny - słód pilzneński jasny, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący
    bursztynowy - słód pilzneński jasny, karmelowy jasny, karmelowy ciemny
    ale mam pytanie czy ktoś próbował mieszać aby uzyskać bursztynowy z jasnego i ciemnego??
    jakie proporcje i efekty??
    pzdr

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #3
      Masz na myśli karmelowy jasny i ciemny ? Niezbędny będzie tutaj pilznenski jako słód podstawowy. Karmelowe słody stanowią znacznie mniejszą część zasypu.
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • sziszi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.02
        • 37

        #4
        chodzi mi o produkty WESa ze składem jak w moim poprzednim poście, oczywiście proporcje są nieznane
        ciemny ma słód pilzneński jest, ale ma tez barwiacy i monachijski, którego nie ma w bursztynowym

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Może napisz co chcesz docelowo uzyskać (jakaś konkretna receptura?) i jakie słody/ekstrakty posiadasz. Po co chcesz uzyskać bursztynowy?

          Comment

          • sziszi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.02
            • 37

            #6
            chciałbym zrobić portera bałtyckiego z receptury z browamatora
            (ekstrakt jasny 1,6kg, bursztynowy 1,6kg, ciemny 3,2kg, cukier 0,35kg)
            ale nie mam bursztynowego, czyli tak naprawdę pominąłbym ekstrakt bursztynowy
            cukier chciałbym zastąpić słodem jasnym w proszku, a drożdże mam płynne 2007 Pilsen Lager

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Opillia, Rizdwiane
              darekd
              Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

              12% ekstr.
              4,8 % alk.
              12 IBU

              Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
              Piana - wysoka, trwała,...
              2025-01-02, 23:50
            • darekd
              Feldsberg, Zámecká 12°
              darekd
              Minibrowar w Valticach, pięknej miejscowości kiedyś w posiadaniu Liechtensteinów. O browarze i okolicy więcej tu:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ovar-feldsberg

              Dwunastka,...
              2024-11-22, 01:02
            • e-prezes
              Perła, Ciemny Lekki Perłał
              e-prezes
              Nie wiem od kiedy jest obecny na rynku, bo dopiero dziś dojrzałem w lodówce sklepowej. Ale w sumie już dawno jest takie (nie to) piwo w jednej z sieci sklepów pod marką własną.

              Skład: słód jasny pilzeński, monachijski i barwiący. Na etykiecie piszą, że to schwarzbier. 10,5...
              2024-08-07, 08:00
            • dadek
              Czechy, Karlštejn 109, 1.Karlštejnský mikropivovar
              dadek
              Karlštejn to jeden z najbardziej znanych i odwiedzanych przez turystów zamków w Czechach. Podążają oni ku niemu w górę wzdłuż Budňanského potoku jedyną główną ulicą miasteczka pełną knajpek, restauracji i sklepików z pamiątkami. W jednym z nich w połowie 2020 roku oficjalnie zaczął...
              2022-10-02, 22:04
            • darekd
              1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
              darekd
              Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

              https://selsky-pivovarek.cz/

              "Czech-American Amber Ale"
              13,5% ekstr.
              5,3% alk.

              Słód czeski, chmiel amerykański

              Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
              2024-10-30, 00:53
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...