pytanie o ekstrakt słodowy bursztynowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

    pytanie o ekstrakt słodowy bursztynowy

    Witam!
    czy ekstrakt bursztynowy może być mieszaniną ekstraktów jasnego z ciemnym, czy raczej został zastosowany inny słód??
    pzdr
  • sziszi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.02
    • 37

    #2
    może trochę zbyt szybko spytałem znalazłem na stronach Wesa
    jasny - słód browarny jasny
    ciemny - słód pilzneński jasny, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący
    bursztynowy - słód pilzneński jasny, karmelowy jasny, karmelowy ciemny
    ale mam pytanie czy ktoś próbował mieszać aby uzyskać bursztynowy z jasnego i ciemnego??
    jakie proporcje i efekty??
    pzdr

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #3
      Masz na myśli karmelowy jasny i ciemny ? Niezbędny będzie tutaj pilznenski jako słód podstawowy. Karmelowe słody stanowią znacznie mniejszą część zasypu.
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • sziszi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.02
        • 37

        #4
        chodzi mi o produkty WESa ze składem jak w moim poprzednim poście, oczywiście proporcje są nieznane
        ciemny ma słód pilzneński jest, ale ma tez barwiacy i monachijski, którego nie ma w bursztynowym

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Może napisz co chcesz docelowo uzyskać (jakaś konkretna receptura?) i jakie słody/ekstrakty posiadasz. Po co chcesz uzyskać bursztynowy?

          Comment

          • sziszi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.02
            • 37

            #6
            chciałbym zrobić portera bałtyckiego z receptury z browamatora
            (ekstrakt jasny 1,6kg, bursztynowy 1,6kg, ciemny 3,2kg, cukier 0,35kg)
            ale nie mam bursztynowego, czyli tak naprawdę pominąłbym ekstrakt bursztynowy
            cukier chciałbym zastąpić słodem jasnym w proszku, a drożdże mam płynne 2007 Pilsen Lager

            Comment

            Przetwarzanie...
            X