ekstrakt i białe kłaczki (białko?) proszę o pilną radę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    ekstrakt i białe kłaczki (białko?) proszę o pilną radę

    Zamierzam zwiększyć Blg swojej dzisiejszej warki przez dodanie ekstraktu słodowego.

    Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
    W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
    Zdaje się, że to włókna białkowe.
    Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.

    Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?

    Termin ważności: listopad 2008
    rowarek esoła
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zamierzam zwiększyć Blg swojej dzisiejszej warki przez dodanie ekstraktu słodowego.

    Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
    W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
    Zdaje się, że to włókna białkowe.
    Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.

    Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?

    Termin ważności: listopad 2008
    To normalne zjawisko - także dla ekstraktów, które są odparowywane w niskich temperaturach. Ekstrakt należało dodać do gotującej się brzeczki, aby zdążyły się wytrącić rzeczone osady białkowe.
    Ale skoro tak, to nie przecedzić, tylko zdekantować ekstraktową brzeczkę znad osadów. Następnie dodać do nachmielonej brzeczki pochodzącej z zacierania.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X