Zamierzam zwiększyć Blg swojej dzisiejszej warki przez dodanie ekstraktu słodowego.
Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
Zdaje się, że to włókna białkowe.
Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.
Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?
Termin ważności: listopad 2008
Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
Zdaje się, że to włókna białkowe.
Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.
Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?
Termin ważności: listopad 2008
Comment