ekstrakt i białe kłaczki (białko?) proszę o pilną radę

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

ekstrakt i białe kłaczki (białko?) proszę o pilną radę

Zamierzam zwiększyć Blg swojej dzisiejszej warki przez dodanie ekstraktu słodowego.

Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
    W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
    Zdaje się, że to włókna białkowe.
    Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.

Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?

Termin ważności: listopad 2008
    rowarek esoła
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
    Zamierzam zwiększyć Blg swojej dzisiejszej warki przez dodanie ekstraktu słodowego.

Ekstrakt rozpuściłem w ciepłej wodzie w garnuszku i powoli doprowadzam do wrzenia.
    W pewnej chwili w brzeczce zaczęło się wytrącać mnóstwo białych, drobnych kłaczków.
    Zdaje się, że to włókna białkowe.
    Pytanie co robić? czy lepiej przecedzić przed dodaniem do pozostałej, nachmielonej już brzeczki? Czy w ogóle powinienem tego dodawać, tylko wylać.

Spotkałem się już z takim zjawiskiem, ale że w ekstrakcie?

Termin ważności: listopad 2008
    To normalne zjawisko - także dla ekstraktów, które są odparowywane w niskich temperaturach. Ekstrakt należało dodać do gotującej się brzeczki, aby zdążyły się wytrącić rzeczone osady białkowe.
    Ale skoro tak, to nie przecedzić, tylko zdekantować ekstraktową brzeczkę znad osadów. Następnie dodać do nachmielonej brzeczki pochodzącej z zacierania.

Comment

Related Topics

Collapse

• pegazus300
      Osady białkowe podczas gotowania
      pegazus300
      Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
      2018-04-04, 08:17
    • m2200
      Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
      m2200
      Witam,

problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
      ...
      2017-05-19, 23:32
    • pawlinio
      Wrocław śrutowanie! Pilna pomoc!
      pawlinio
      Piwowarzy z Wrocławia! Pilna prośba. Kupiłem nieześrutowany słód i potrzebuję go pilnie ześrutować. Czy byłby ktoś na tyle uprzejmy kto ześrutowałby mi słód. Jestem w stanie dojechać w każdą dzielnicę Wrocławia. Oczywiście zapłacę. Proszę o wiadomość na priv, podam nr telefonu i się zdzwonimy.
      2015-10-24, 09:36
    • przemek18
      Pytanie świeżaka odnośnie sprzętu. Na prawdę pilna pomoc.
      przemek18
      Witam serdecznie jest to mój pierwszy post na tym forum choć nie ukrywam dosyć długo je już przeglądałem jako niezarejestrowany użytkownik.
      Mam pytanie odnośnie sprzętu do piwowarstwa amatorskiego. Chce zakupić jakiś sprzęt do pierwszego warzenia o ile można to tak nazwać bo chyba...
      2015-06-23, 15:12
    • Damianklb
      Za dużo wysłodziłem piwa.
      Damianklb
      Mam pytanie. Warze piwo Aipa. 16 blg. 10 litrów. Wysłodziłem 16 litrów. Trochę za dużo. Mierzyłem Blg i mam 10. Czy wygotować brzeczkę do 16 blg. Co sądzicie?? Pilna pomoc. Przepraszam za błędy. Bo robię teraz piwko.
      2017-11-17, 16:37
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...