Kultury starterowe?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Kultury starterowe?

    Ostatnio tak sobie czytam różne materiały coby nie zawracać Wam głowy durnymi pytaniami. Ale tym razem wymiękłem:
    Nowością poprzedzającą trwałe zmiany w procesie zacierania było wprowadzenie zarówno stymulatorów jak i inhibitorów wzrostu na etapie słodowania. Bioregulatory o których tu mowa, jak również tzw. kultury starterowe, np.: Geotrichum candidum i in., ograniczające rozwój szkodliwych pleśni typu Fusarium graminearum, w czasie słodowania pozwoliły wnikliwiej spojrzeć na cały proces produkcji piwa, stwarzając możliwość licznych modyfikacji już na etapie zacierania ujawniając równocześnie ich zalety i wady.
    Co to u licha jest "kultura starterowa"?
    Zaznaczam, że tekst dotyczy zacierania w warunkach przemysłowych.
Przetwarzanie...
X