Efekt 'bum'

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smoldi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 8

    #16
    Moim zdaniem w pewnym momencie drożdże przestały pracować i cała akcja ustała.

    Oceń sam : tutaj

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #17
      Zgadza się! W pewnym sensie.

      Ustała reakcja widoczna gołym okiem (burzliwa fermentacja ).
      (O zakończonej burzliwej fermentacji świadczą brązowe kręgi na ściankach fermentora. )
      Jednak drożdże nadal pracują, tyle że dużo wolniej i spokojniej

      Wszystko idzie jak najlepiej. Poczekaj jeszcze ok. 12-24 godziny aż piana zupełnie zniknie. Jeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
      Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.

      Naprawdę wszystko jest ok. podręcznikowe zakończenie burzliwej fermentacji.

      Powodzenia !
      rowarek esoła

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        eeee no, fermentacja nsatapiła, była piana, zlewać na cichą i niczym się nie przejmować.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
          Jeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
          Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi
          Drożdże (których nazwy nie zapamiętałem) pochodzą z zestawu startowego WES, tak samo jak pozostałe składniki.
          Czyli na 100% suche, a na 90% S-04.
          Ja bym jednak zebrał gestwę z dna fermentatora do sterylnego słoika. Użyjesz ponownie lub nie, ale zobaczysz o co chodzi. Nie bedziesz się musiał uczyć na 4 razy droższych płynnych.

          Comment

          • smoldi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.08
            • 8

            #20
            Drożdże były suche. Mi osobiście wydało się dziwne że cześć drożdży pływa po powierzchni brzeczki.
            Dzięki wszystkim za informacje. W takim razie przerzucam na cichą fermentację.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • VidiBob
              Piana a brak wyraźnej fermentacji
              VidiBob
              Dzień dobry,
              zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
              2022-05-19, 15:36
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 21:01
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 22:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 22:09
            • tomaszjanczyk
              Pierwsza próba - pytanie na CITO
              tomaszjanczyk
              Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

              W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

              Zaczynałem około 16:00.

              Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
              2020-04-22, 10:46
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...