Efekt 'bum'
Collapse
X
-
Zgadza się! W pewnym sensie.
Ustała reakcja widoczna gołym okiem (burzliwa fermentacja ).
(O zakończonej burzliwej fermentacji świadczą brązowe kręgi na ściankach fermentora. )
Jednak drożdże nadal pracują, tyle że dużo wolniej i spokojniej
Wszystko idzie jak najlepiej. Poczekaj jeszcze ok. 12-24 godziny aż piana zupełnie zniknie. Jeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.
Naprawdę wszystko jest ok. podręcznikowe zakończenie burzliwej fermentacji.
Powodzenia !rowarek esołaComment
-
eeee no, fermentacja nsatapiła, była piana, zlewać na cichą i niczym się nie przejmować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.
Ja bym jednak zebrał gestwę z dna fermentatora do sterylnego słoika. Użyjesz ponownie lub nie, ale zobaczysz o co chodzi. Nie bedziesz się musiał uczyć na 4 razy droższych płynnych.Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment