Efekt 'bum'

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smoldi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.08
    • 8

    Efekt 'bum'

    Witam,
    Chciałbym się ochronić przed efektem znanym powszechnie jako 'bum'. Wczoraj wstawiłem do fermentora swoją pierwszą warkę. W artykułach czytałem ze na początku nie można przykryć fermentora całkowicie, gdyż wydzielające się gazy potrafią rozsadzić fermentor. Kiedy całkowicie szczelne zamknięcie jest już możliwe ?
    Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, Smoldi
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam,
    Chciałbym się ochronić przed efektem znanym powszechnie jako 'bum'. Wczoraj wstawiłem do fermentora swoją pierwszą warkę. W artykułach czytałem ze na początku nie można przykryć fermentora całkowicie, gdyż wydzielające się gazy potrafią rozsadzić fermentor. Kiedy całkowicie szczelne zamknięcie jest już możliwe ?
    Z góry dzięki za odpowiedzi, Pozdrawiam, Smoldi
    W butelkach
    A tak serio - to w fermentorze nigdy. Burzliwą zaleca się robić z fermentorem nakrytym tylko wiekiem, niektórzy stosują też płachtę płótna, co podobno korzystnie wpływa na przebieg fermentacji. Podczas fermentacji cichej można zamknąć fermentor wiekiem z zamknięciem hydraulicznym, czyli rurką fermentacyjną z odrobiną wody. Wtedy woda w rurce stanowi zawór bezpieczeństwa - wypuszcza nadmiar CO2, a zapobiega przed kontaktem z tlenem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #3
      Ja zawsze zamykam fermentor pkrywką podczas fermentacji burzliwej.
      w otwór w pokrywce wtykam gumowy koreczek, a ostatnio (pogubiłem gdzieś wszystkie koreczki ) pustą rurkę fermentacyjną. W moim przypadku zawsze jest 5-8 cm między powierzchnią brzeczki w fermentorze a pokrywką.
      rowarek esoła

      Comment

      • tomcio83
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.02
        • 258

        #4
        profil / en face

        To jeszcze taki mały OT:

        Smoldi! Wypełnij profil!

        Będzie łatwiej tobie i innym piwowarom

        pozdrawiam
        rowarek esoła

        Comment

        • smoldi
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.08
          • 8

          #5
          Dzięki za informacje, mój profil został zaktualizowany Pozdrawiam

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzięki za informacje, mój profil został zaktualizowany Pozdrawiam
            O, Milanówek. Może nie do końca sąsiad, ale zawsze to niedaleko, i też na linii WKD. Pozdrawiam

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              No tak, a ja na wschodnim krańcu Warszawy.

              Więc SKM a potem WKD

              jakby co
              rowarek esoła

              Comment

              • smoldi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.08
                • 8

                #8
                Zgaduje, że po siedmiu dniach od rozpoczęcia fermentacji burzliwej, warka powinna być pokryta gęstą pianą. Prawda ?

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zgaduje, że po siedmiu dniach od rozpoczęcia fermentacji burzliwej, warka powinna być pokryta gęstą pianą. Prawda ?
                  Zwykle nie, po tym czasie wiekszość drozdży tonie i lustro brzeczki jest czyste, jest to jedna z przesłanek mówiących o końcu fermentacji burzliwej.
                  Są jednak drozdże, które zbieraja się na pianie i nie toną, przykłady to 3068 i US56 (05). W tych przypadkach piana po 7 dniach to normalne zjawisko,

                  Comment

                  • smoldi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.08
                    • 8

                    #10
                    W takim razie uznaję, że popełniłem błąd w sztuce. Drożdże u mnie nie zatonęły, jak również trudno u mnie doszukać się piany.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże u mnie nie zatonęły, jak również trudno u mnie doszukać się piany.
                      To gdzie się te drożdże podziały Napisz coś więcej, jakie drożdże użyłeś, jaki był przebieg fermentacji - Blg początkowe i obecne, czy w ogóle była piana?

                      Comment

                      • smoldi
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.08
                        • 8

                        #12
                        Drożdże utrzymują się na powierzchni.
                        Drożdże (których nazwy nie zapamiętałem) pochodzą z zestawu startowego WES, tak samo jak pozostałe składniki. W starterze drożdże pracowały, w brzeczce wytworzyła sie lekka piana, później już nie otwierałem fermentora.

                        Odczytu Blg nie posiadam, za późno zorientowałem się że areometr jest niezbędny, a zestaw startowy ów nie zawierał. Pozdrawiam

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Drożdże utrzymują się na powierzchni.
                          Czyli masz coś takiego ?
                          Jeżeli tak, to zlewaj na cichą, najwyżej tam dojdzie. Druga przesłanka zakończenia burzliwej to spadek temperatury o jakieś 2 stopnie. Trzecia to zmniejszona aktywność - możesz założyc pokrywkę z rurką fermentacyjną i sprawdzić czy bąbluje. Ale zwykle po tygodniu wszystko jest już przefermentowane.

                          Comment

                          • smoldi
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.08
                            • 8

                            #14
                            W takim razie jednak uznaję, że musiałem zrobić jakiś błąd. Dzięki za informacje. Niedługo chyba będę musiał zająć się następnym podejściem. Co byś mógł mi polecić jeśli chodzi o składniki na starcie ?

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedzi
                              W takim razie jednak uznaję, że musiałem zrobić jakiś błąd.
                              Nie wiem, czemu się tak przy tym upierasz, w.g. mnie wszystko jest OK, piwo na pewno będze pijalne.

                              Co byś mógł mi polecić jeśli chodzi o składniki na starcie ?
                              Jeżeli zestaw to Pale Ale albo Brown Ale, jeżeli ze słodów, to jakieś jasne piwo górnej fermentacji - w dziale Opracowania jest parę przepisów.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X