Efekt 'bum'
Collapse
X
-
Zgadza się! W pewnym sensie.
Ustała reakcja widoczna gołym okiem (burzliwa fermentacja ).
(O zakończonej burzliwej fermentacji świadczą brązowe kręgi na ściankach fermentora. )
Jednak drożdże nadal pracują, tyle że dużo wolniej i spokojniej
Wszystko idzie jak najlepiej. Poczekaj jeszcze ok. 12-24 godziny aż piana zupełnie zniknie. Jeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.
Naprawdę wszystko jest ok. podręcznikowe zakończenie burzliwej fermentacji.
Powodzenia !rowarek esoła
Comment
-
-
eeee no, fermentacja nsatapiła, była piana, zlewać na cichą i niczym się nie przejmować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedziJeżeli to były płynne drożdże zbierz to co pływa po wierzchu (gęstwa drożdżowa ) sterylną łyżką i przełóż do sterylnego słoika z nakrętką.
Jeśli to były suche drożdże to nie ma co się bawić- po prostu zlewasz młode piwo z nad osadu do drugiego fermentora lub balona - i fermentacja cicha.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smoldi Wyświetlenie odpowiedziDrożdże (których nazwy nie zapamiętałem) pochodzą z zestawu startowego WES, tak samo jak pozostałe składniki.
Ja bym jednak zebrał gestwę z dna fermentatora do sterylnego słoika. Użyjesz ponownie lub nie, ale zobaczysz o co chodzi. Nie bedziesz się musiał uczyć na 4 razy droższych płynnych.
Comment
-
Comment