Witam wszystkich piwowarów mam kilka pytań związanych z podstawami domowego warzenia piwa. Może to oczywiste pytania ale nie mogłem znaleźć na nie konkretnych odpowiedzi wiec muszę sie poradzić specjalistów żeby być pewnym.
1. Dotyczy fermentacji burzliwej. Słyszałem o 2 metodach prowadzenia tego procesu. Pierwsza w fermentorze z rurką fermentacyjną szczelnie zamkniętym ,a druga w fermentorze bez rurki tylko lekko dociśniętym do krawędzi fermentora. Który sposób według Was jest skuteczniejszy, a co za tym idzie lepszy?
2. Dotyczy zlewania piwa po fermentacji burzliwej. Nie wiem czy powinienem zebrać piane z powierzchni fermentora i rurką do zlewania zlać piwo do fermentora na cichą fermentację tak żeby nie "zassać" żadnych zmętnień z dna fermentora, czy po prostu wsadzić rurkę do zlewania w środek , zassać tak dużo jak się da?
3. Pytanie 2 łączy sie z tym . Kiedy tzn przy jakim Blg należy zlać piwo po p\fermentacji burzliwej na fermentację cichą? Słyszałem że Blg musi być na poziomie 1/3 Blg brzeczki nastawnej żeby można było przelać na cichą?
4. I ostatnie :P. Przy jakim Blg butelkowac?
Wiem że wszystkie te pytania bedą różniły się w zależności od rodzaju warzonego piwa. Przyjmijmy że bedzie to piwo górnej fermentacji a początkowe Blg brzeczki nastawnej to 12.
1. Dotyczy fermentacji burzliwej. Słyszałem o 2 metodach prowadzenia tego procesu. Pierwsza w fermentorze z rurką fermentacyjną szczelnie zamkniętym ,a druga w fermentorze bez rurki tylko lekko dociśniętym do krawędzi fermentora. Który sposób według Was jest skuteczniejszy, a co za tym idzie lepszy?
2. Dotyczy zlewania piwa po fermentacji burzliwej. Nie wiem czy powinienem zebrać piane z powierzchni fermentora i rurką do zlewania zlać piwo do fermentora na cichą fermentację tak żeby nie "zassać" żadnych zmętnień z dna fermentora, czy po prostu wsadzić rurkę do zlewania w środek , zassać tak dużo jak się da?
3. Pytanie 2 łączy sie z tym . Kiedy tzn przy jakim Blg należy zlać piwo po p\fermentacji burzliwej na fermentację cichą? Słyszałem że Blg musi być na poziomie 1/3 Blg brzeczki nastawnej żeby można było przelać na cichą?
4. I ostatnie :P. Przy jakim Blg butelkowac?
Wiem że wszystkie te pytania bedą różniły się w zależności od rodzaju warzonego piwa. Przyjmijmy że bedzie to piwo górnej fermentacji a początkowe Blg brzeczki nastawnej to 12.
Comment