Napotkałem opis historyczny warzenia weizenów, gdzie śrutę wrzucano do zimnej wody w przeddzień warzenia i zostawiano na noc. Zastanawiam się, czy warto wrowadzić tą procedurę - dobrze by się namoczyły, a przy okazji zrobiło by się może coś w stylu przerwy zakwaszającej.
Namoczenie śruty na noc
Collapse
X
-
Napotkałem opis historyczny warzenia weizenów, gdzie śrutę wrzucano do zimnej wody w przeddzień warzenia i zostawiano na noc. Zastanawiam się, czy warto wrowadzić tą procedurę - dobrze by się namoczyły, a przy okazji zrobiło by się może coś w stylu przerwy zakwaszającej. -
Z książki Designing Great Beers, na podstawie opracowania prof. Lintnera "Lehrbuch der Bierbrauerei"
Dokładnie:
Słody wrzuca się do zimnej wody na 5 godzin, potem 3 warowa dekokcja.
35*->45*->58*->71*, z tym, że ostatnia jest robiona na rzadkiej brzeczce, gęste zostaje w kotle.Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Dziś po raz pierwszy warzę z udziałem słodu zakwaszającego - stąd pytanie - poniekąd wiązane z tematem. Czy próbowaliście słód zakaszający. Dziś spróbowałem i mam wrażenie jakby był sztucznie zakwaszany kwasem fosfrowym (V). Wydaje mi się, że kwasowość badana organoleptycznie jest zbyt duża. Przypominam sobie posmak kwasu fosforoweg (V) próbowanego w laboratorium.GAWEŁComment
-
sorry, ale ponieważ kompletnie nie znam się na słodzie zakwaszającym, dlatego chętnie się wypowiem:
Nigdy nie próbowałem słodu zakwaszającego ani tym bardziej kwasu fosforowego.
Nie wiem gdzie nabyłeś ten słód. Na 99% w Browamatorze, a Browamator (a raczej Weyermann ) Przykłada dużą wagę do tego, by słód był produkowany naturalnie. Inaczej nie miałoby sensu produkowanie piwa z samych naturalnych składników jeśli byłby tam także kwas fosforowy
czy np. aromat wędzonki identyczny z naturalnym ( przy słodzie wędzonym ) .
Jednak może wypowie się ktoś bardziej zorientowany ?rowarek esołaComment
-
Słód zakwaszający jest robiony naturalnie, chyba w ten sposób, że zostawia się namoczony słód tak długo, aż się zakwasi, ale wyobrażam sobie, że pierwsze dojdą do głosu bakterie kwasu mlekowego...Comment
-
Na ten przykład w naszym browarze...
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-03-06, 19:29."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tylko że z tego co widzę, użyłeś słodu zleżałego, z teorii wiem, że im dłużej leży, tym mniej wydajny, nie wiem, jak to w praktyce wygląda.
Nie mierzyłem też nigdy pH wody, której używamy, ciekaw jestem, czy przez takie moczenie słodu przez 5 h, czy cała noc, zmieni się nieco odczyn.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam. Poszukuję brytyjskiego nonicka lub shakera starszej produkcji ze starym typem oznaczenia pojemności. Korona i nad nią napis PINT. Najlepiej czysta bez żadnych nadruków.
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2019-11-25, 20:36 -
-
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-02, 17:26 -
-
Browar z Dallas w Teksasie.
Piwo opisane jako "A fine polish Lager"
5% alk.
Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka
Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...-
Channel: USA
2025-02-05, 02:24 -
-
Schwarzbier z Wieprza (tzn. z browaru w Wieprzu)
13% ekstr.,
5,5% alk.
Aromat - nie jest przesadnie intensywny, słodowy z gorzką czekoladą, ciut palony
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka, trochę zostaje na szkle
Barwa - praktycznie czarna,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-03, 00:04 -
-
English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-02, 23:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment