High Gravity Ale- Problem z fermentacją

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

High Gravity Ale- Problem z fermentacją

Chciałem sprawdzić co to takiego te High Gravity Ale (jakie piwo z tego wychodzi)
    Więc odlałem 2 litry z brzeczki przeznaczonej na lagera. W rondlu jeszcze raz zagotowałem i dodałem trochę przypraw korzennych i skarmelizowanego cukru.
    Wyszły 2 litry brzeczki 28 Blg. Wszystko sobie ładnie fermentowało od soboty. Wczoraj piana opadła (prawie całkiem). sprawdziłem Blg i wyszło 14 więc przeniosłem słoik w cieplejsze miejsce (z 17st. do 20 st. ) i zamieszałem delikatnie łychą po dnie, żeby
    "obudzić" drożdże. Niestety nie przyniosło to większego rezultatu. Na wierzchu jest troszeczkę piany. Co robić?
    Czy Blg jeszcze opadnie? Czy należałoby dodać pożywkę (jaką? ) ?
    pewnie przydałoby się też napowietrzanie, ale niestety nie mam czym
    rowarek esoła
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

A po co taką gęstą brzeczkę robiłeś?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Przy produkcji Barley Wine robi się taki trick, ze po przelaniu na cichą dodaje się nowy starter drozdżowy, możesz spróbować.

Comment

• Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

Z kolei przy na prawdę mocnych siekierach, robi się coś takiego, że do mocy dochodzisz stopniowo. Czyli zaczynasz powiedzmy przy 14-15 stopniach, to sobie fermentuje 2-3 dni, dodajesz nową porcję brzeczki i tak w kółko do osiągnięcia pożądanej gęstości.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Czy Blg jeszcze opadnie? Czy należałoby dodać pożywkę (jaką? ) ?
          pewnie przydałoby się też napowietrzanie, ale niestety nie mam czym
          Masz typowy problem z którym borykają się czasami miodosytnicy, chociaż taki ekstrakt to dla nich pestka.
          Zerknij na http://wino.org.pl/forum/ gdzie powinieneś znaleźć odpowiedź na nurtujące Cię pytania.
          Podejrzewam, że dodatek pożywki kompleksowej rozwiązałby Twoje problemy.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• tomcio83
            • 2006.02
            • 258

No właśnie - miałem zamiar zrobić coś w stylu barley wine, a gęstwę po nim wykorzystać do fermentacji miodu na brzeczce piwnej.
            Dzięki za rady. Zajrzę jeszcze na forum winiarskie i wtedy pewnie już będę wiedział co robić.
            rowarek esoła

Comment

• tomcio83
              • 2006.02
              • 258

Zrobiłem to co doradził mi Coder: Zlałem z nad osadu na "cichą" fermentację
              i dodałem gęstwę z dwóch fiolek po 20ml (gęstwa WLP099 zebrana wcześniej właśnie z tej warki ). Przedtem zrobiłem pomiar Blg i od środy spadło z 15 do 12 (z początkowych 28-30 Blg) Więc nie jest tak źle- fermentacja idzie, tyle tylko że wolno.

Mam jeszcze pytanie: Czy mogę wykorzystać tą gęstwę która została na dnie po fermentacji burzliwej i tą która powstanie po drugiej fermentacji burzliwo cichej?

Chciałbym ją wykorzystać do fermentacji miodu na brzeczce piwnej, ale nie wiem, czy te drożdże nie są już "zużyte"?

Pojawiła się już taka kwestia, gdy próbowałem sprzedać na forum gęstwę po porterze 22 I ktoś powiedział, że one już się kwalifikują do emerytury pomostowej. Jednak tamto to była dolna fermentacja i na drożdżach suchych.
              rowarek esoła

Comment

• coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam jeszcze pytanie: Czy mogę wykorzystać tą gęstwę która została na dnie po fermentacji burzliwej i tą która powstanie po drugiej fermentacji burzliwo cichej?
                Producent nie zaleca zbierać gęstwy z mocnych piw, zapewne ze względu na destrukcyjny wpływ alkoholu.

Comment

• tomcio83
                  • 2006.02
                  • 258

No to pewnie racja

tyle tylko, że to nie ten producent.

Ja mam drożdże White Labs .

Czy mogę postąpić tak, że te 1/3 fiolki drożdży (tych "nieużywanych" ) namnożę robiąc starter i potem dodam do gęstej brzeczki?

Drugie pytanie: Czy mogę zrobić tak, że do tego miodu na brzeczce dodam najpierw właśnie te drożdże WLP (+ew. pożywka), a potem, gdy te już nie będą dawały rady, dodam drożdże do miodów pitnych?
                  rowarek esoła

Comment

• Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

WLP099 niby mogą odfermentować do 25% alkoholu, więc z pożywką raczej dadzą radę
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

Przetwarzanie...
                    X