Chciałem sprawdzić co to takiego te High Gravity Ale (jakie piwo z tego wychodzi)
Więc odlałem 2 litry z brzeczki przeznaczonej na lagera. W rondlu jeszcze raz zagotowałem i dodałem trochę przypraw korzennych i skarmelizowanego cukru.
Wyszły 2 litry brzeczki 28 Blg. Wszystko sobie ładnie fermentowało od soboty. Wczoraj piana opadła (prawie całkiem). sprawdziłem Blg i wyszło 14 więc przeniosłem słoik w cieplejsze miejsce (z 17st. do 20 st. ) i zamieszałem delikatnie łychą po dnie, żeby
"obudzić" drożdże. Niestety nie przyniosło to większego rezultatu. Na wierzchu jest troszeczkę piany. Co robić?
Czy Blg jeszcze opadnie? Czy należałoby dodać pożywkę (jaką? ) ?
pewnie przydałoby się też napowietrzanie, ale niestety nie mam czym
Więc odlałem 2 litry z brzeczki przeznaczonej na lagera. W rondlu jeszcze raz zagotowałem i dodałem trochę przypraw korzennych i skarmelizowanego cukru.
Wyszły 2 litry brzeczki 28 Blg. Wszystko sobie ładnie fermentowało od soboty. Wczoraj piana opadła (prawie całkiem). sprawdziłem Blg i wyszło 14 więc przeniosłem słoik w cieplejsze miejsce (z 17st. do 20 st. ) i zamieszałem delikatnie łychą po dnie, żeby
"obudzić" drożdże. Niestety nie przyniosło to większego rezultatu. Na wierzchu jest troszeczkę piany. Co robić?
Czy Blg jeszcze opadnie? Czy należałoby dodać pożywkę (jaką? ) ?
pewnie przydałoby się też napowietrzanie, ale niestety nie mam czym
Comment