Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Oczywiscie, ze przeznaczone do piwa. Specjalnie do tego skonstruwane przez jednego z Brytyjskich producentow. Po prostu producent beczek niepodal maksymalnej ilosci cukru tylko maksymalne cisnienie robocze ktore wynosi 10PSI ,co mi nic nie mowi
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
No to sprawa wyjasniona. Beczka wytrzymuje tylko do 10 PSI. Ja dodajac tyle cukru by uzyskac nagazowanie do wyzszego niz brytyjskie ale przekraczalem dopuszczalne cisnienie robocze beczki. Dziwnym nie jest ,ze sie odksztalcaja. Nastepnym razem musze dodac sporo cukru mniej niz robie to teraz, albo po prostu kupie corneliusa
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Ja daję podobne ilosci jak Wesoły - do Kegów 19 litrowych - daję max. 90-100 g glukozy - i nigdy piwo się za mocno nie pieni - co w tych kegach po pepsi - często ma miejsce.
Myślę, że w twoim przypadku - max 110 g cukru będzie ok!
U mnie mimo że daję 135 g na kega 30l. to piwo i tak jest mocno nagazowane, mocniej niż w butelkach. Widocznie drożdże w warunkach stalowych zżerają część teoretycznie niezżeralnych dekstryn.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
Taka...
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
Drugie z piw warzonych wcześniej (poza Vesper), tym razem Dubbel, piwo do spożywania podczas mszy wieczornych, stąd nazwa. Z ciekawostek, chmiel angielski, zioła z ogrodu klasztornego, jeden słód monachijski, miesiąc w beczce dębowej. Beczkę czuć od razu, waniliowo i słodko. Nawet jak syrop...
Comment