Ilość cukru do refermentacji w beczce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #1

    Ilość cukru do refermentacji w beczce

    Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    A czy te beczki są przeznaczone do przechowywania piwa? Bo jeśli NIE, to nadcisnienie wewnątrz może je odkształcić w każdych okolicznościach.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Oczywiscie, ze przeznaczone do piwa. Specjalnie do tego skonstruwane przez jednego z Brytyjskich producentow. Po prostu producent beczek niepodal maksymalnej ilosci cukru tylko maksymalne cisnienie robocze ktore wynosi 10PSI ,co mi nic nie mowi
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Co prawda nie robiłem jeszcze piwa w beczce ale może ci się przyda to

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          No to sprawa wyjasniona. Beczka wytrzymuje tylko do 10 PSI. Ja dodajac tyle cukru by uzyskac nagazowanie do wyzszego niz brytyjskie ale przekraczalem dopuszczalne cisnienie robocze beczki. Dziwnym nie jest ,ze sie odksztalcaja. Nastepnym razem musze dodac sporo cukru mniej niz robie to teraz, albo po prostu kupie corneliusa
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            A ile dajesz obecnie cukru na 1 litr piwa?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Na 5 galonow brytyjskich (imperialnych) dodalem 150 gram cukru.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-11-15, 21:52.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

                #8
                Osobiście do refermetacji w KEGach dodaje brzeczkę po przeliczeniu 4-5g cukru/litr.
                Pozdrawiam, Wesoły

                Comment

                • strzelczyk76
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.11
                  • 823

                  #9
                  Ja daję podobne ilosci jak Wesoły - do Kegów 19 litrowych - daję max. 90-100 g glukozy - i nigdy piwo się za mocno nie pieni - co w tych kegach po pepsi - często ma miejsce.
                  Myślę, że w twoim przypadku - max 110 g cukru będzie ok!
                  NORMALNOŚĆ



                  Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Ja podobnie jak Wesoły - 4,5 g / litr.

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Nastepnym razem napewno nie dodam wiecej niz 100gram i zobacze co z tego wyjdzie.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        U mnie mimo że daję 135 g na kega 30l. to piwo i tak jest mocno nagazowane, mocniej niż w butelkach. Widocznie drożdże w warunkach stalowych zżerają część teoretycznie niezżeralnych dekstryn.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                          dadek
                          21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                          2023-08-20, 19:00
                        • darekd
                          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                          darekd
                          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                          ...
                          2023-02-07, 23:16
                        • dadek
                          Czechy, Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
                          dadek
                          Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
                          Taka...
                          2022-02-28, 03:41
                        • kurek93
                          Lager coopers
                          kurek93
                          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                          2023-01-06, 19:13
                        • Petitpierre
                          Cornelissen, Herkenrode Noctis
                          Petitpierre
                          Drugie z piw warzonych wcześniej (poza Vesper), tym razem Dubbel, piwo do spożywania podczas mszy wieczornych, stąd nazwa. Z ciekawostek, chmiel angielski, zioła z ogrodu klasztornego, jeden słód monachijski, miesiąc w beczce dębowej. Beczkę czuć od razu, waniliowo i słodko. Nawet jak syrop...
                          2022-10-31, 10:21
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...