Ilość cukru do refermentacji w beczce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Ilość cukru do refermentacji w beczce

    Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    A czy te beczki są przeznaczone do przechowywania piwa? Bo jeśli NIE, to nadcisnienie wewnątrz może je odkształcić w każdych okolicznościach.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Oczywiscie, ze przeznaczone do piwa. Specjalnie do tego skonstruwane przez jednego z Brytyjskich producentow. Po prostu producent beczek niepodal maksymalnej ilosci cukru tylko maksymalne cisnienie robocze ktore wynosi 10PSI ,co mi nic nie mowi
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #4
        Co prawda nie robiłem jeszcze piwa w beczce ale może ci się przyda to

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          No to sprawa wyjasniona. Beczka wytrzymuje tylko do 10 PSI. Ja dodajac tyle cukru by uzyskac nagazowanie do wyzszego niz brytyjskie ale przekraczalem dopuszczalne cisnienie robocze beczki. Dziwnym nie jest ,ze sie odksztalcaja. Nastepnym razem musze dodac sporo cukru mniej niz robie to teraz, albo po prostu kupie corneliusa
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            A ile dajesz obecnie cukru na 1 litr piwa?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Na 5 galonow brytyjskich (imperialnych) dodalem 150 gram cukru.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-11-15, 21:52.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Wesoly
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.10
                • 371

                #8
                Osobiście do refermetacji w KEGach dodaje brzeczkę po przeliczeniu 4-5g cukru/litr.
                Pozdrawiam, Wesoły

                Comment

                • strzelczyk76
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.11
                  • 823

                  #9
                  Ja daję podobne ilosci jak Wesoły - do Kegów 19 litrowych - daję max. 90-100 g glukozy - i nigdy piwo się za mocno nie pieni - co w tych kegach po pepsi - często ma miejsce.
                  Myślę, że w twoim przypadku - max 110 g cukru będzie ok!
                  NORMALNOŚĆ



                  Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Ja podobnie jak Wesoły - 4,5 g / litr.

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Nastepnym razem napewno nie dodam wiecej niz 100gram i zobacze co z tego wyjdzie.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        U mnie mimo że daję 135 g na kega 30l. to piwo i tak jest mocno nagazowane, mocniej niż w butelkach. Widocznie drożdże w warunkach stalowych zżerają część teoretycznie niezżeralnych dekstryn.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X