Drodzy koledzy ile dodajecie cukru do nagazowania piwa w beczkach? Bo cos mi sie wydaje ,ze za duzo dodaje cukru bo mi kolejna beczke odsztalcilo :/ .Albo beczki sa do niczego ,albo za duzo cukru dodaje PS uzywam 23L beczek plastykowych.
Ilość cukru do refermentacji w beczce
Collapse
X
-
A czy te beczki są przeznaczone do przechowywania piwa? Bo jeśli NIE, to nadcisnienie wewnątrz może je odkształcić w każdych okolicznościach.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Oczywiscie, ze przeznaczone do piwa. Specjalnie do tego skonstruwane przez jednego z Brytyjskich producentow. Po prostu producent beczek niepodal maksymalnej ilosci cukru tylko maksymalne cisnienie robocze ktore wynosi 10PSI ,co mi nic nie mowi"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
No to sprawa wyjasniona. Beczka wytrzymuje tylko do 10 PSI. Ja dodajac tyle cukru by uzyskac nagazowanie do wyzszego niz brytyjskie ale przekraczalem dopuszczalne cisnienie robocze beczki. Dziwnym nie jest ,ze sie odksztalcaja. Nastepnym razem musze dodac sporo cukru mniej niz robie to teraz, albo po prostu kupie corneliusa"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
A ile dajesz obecnie cukru na 1 litr piwa?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment