Ekstrakt barwiący do portera - ile dodać

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miksiok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 29

    #1

    Ekstrakt barwiący do portera - ile dodać

    Nie mam dzisiaj czasu na zacieranie, ale w piwniczce leży zapas różnych ekstraktów WESa.

    Myślałem o uwarzeniu portera angielskiego np. z takich ekstraktów:

    3x 1,2kg jasny
    1x 0,5 barwiący
    na około 20l wody

    Zastanawia mnie tylko to nie będzie przesada, jeśli dodam całą puszkę ekstraktu barwiącego, czy np. piwo nie wyjdzie bliższe stouta (posmaki spalenizny). Nie miałem jeszcze okazji używać tego ekstraktu, w związku z tym proszę o jakieś rady.

    Mam jeszcze puszkę 1,2kg ekstraktu ciemnego, ale tą wolałbym użyć w przyszłości do koźlaka, jako dodatek do brzeczki powstałej z zacierania słodu pilzneńskiego.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Puszka barwiącego to za dużo.
    Najlepiej dodawaj po trochu to zobaczysz kiedy brzeczka będzie wystarczająco ciemna.

    Comment

    • miksiok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 29

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
      Puszka barwiącego to za dużo.
      Najlepiej dodawaj po trochu to zobaczysz kiedy brzeczka będzie wystarczająco ciemna.
      Hmmm...niby tak, ale barwa brzeczki to jedno, a smak "porterowy" to drugie.
      Choć właściwie to też można sprawdzać na bieżąco...

      To co zostanie mogę spokojnie przechować w jakimś słoiczku, w lodówce? Czy jednak lepiej zagotować słoik z zawartością, jeśli przyjąć, że resztówka ekstraktu poczeka nawet kilka miesięcy na jej wykorzystanie?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Nie musosz go gotować, jak będzie w lodówce, to wytrzyma sporo, a z tego barwiącego, to sporo za dużo chcesz dać.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
          Hmmm...niby tak, ale barwa brzeczki to jedno, a smak "porterowy" to drugie.
          Złożonego smaku "porterowego" nie uzyskasz poprzez dodanie tylko ekstraktu barwiącego.
          Jak sama nazwa wskazuje ekstrakt barwiący generalnie służy nadawaniu odpowiedniej barwy.
          Z resztą na tym forum było o tym nie raz...
          Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2007-11-22, 13:22. Powód: się ucięło

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok
            To co zostanie mogę spokojnie przechować w jakimś słoiczku, w lodówce? Czy jednak lepiej zagotować słoik z zawartością, jeśli przyjąć, że resztówka ekstraktu poczeka nawet kilka miesięcy na jej wykorzystanie?
            mój barwiący stał w lodówce prawie rok i był ok
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Axl2
              Słodkie piwo z ekstraktu
              Axl2
              Witam wszystkich,

              Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
              2023-11-12, 21:50
            • dadek
              Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
              dadek
              Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
              2022-07-02, 01:16
            • ART
              Thisted, Limfjords Baltic IPA
              ART
              ​ A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher


              To chyba dość świeży typ z tego browaru. Nie powiem, "bałtycka IPA" zamieszała w oczekiwaniach.
              Będzie srogo-mocne ale jasne z chmielowym pierdachnięciem? 22 ballingi?
              Nic z tego Ale...
              2023-01-04, 20:57
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • o2w5n778
              Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
              o2w5n778
              Cześć!
              Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
              2018-05-04, 21:05
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...