Ekstrakt barwiący do portera - ile dodać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miksiok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 29

    Ekstrakt barwiący do portera - ile dodać

    Nie mam dzisiaj czasu na zacieranie, ale w piwniczce leży zapas różnych ekstraktów WESa.

    Myślałem o uwarzeniu portera angielskiego np. z takich ekstraktów:

    3x 1,2kg jasny
    1x 0,5 barwiący
    na około 20l wody

    Zastanawia mnie tylko to nie będzie przesada, jeśli dodam całą puszkę ekstraktu barwiącego, czy np. piwo nie wyjdzie bliższe stouta (posmaki spalenizny). Nie miałem jeszcze okazji używać tego ekstraktu, w związku z tym proszę o jakieś rady.

    Mam jeszcze puszkę 1,2kg ekstraktu ciemnego, ale tą wolałbym użyć w przyszłości do koźlaka, jako dodatek do brzeczki powstałej z zacierania słodu pilzneńskiego.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Puszka barwiącego to za dużo.
    Najlepiej dodawaj po trochu to zobaczysz kiedy brzeczka będzie wystarczająco ciemna.

    Comment

    • miksiok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 29

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
      Puszka barwiącego to za dużo.
      Najlepiej dodawaj po trochu to zobaczysz kiedy brzeczka będzie wystarczająco ciemna.
      Hmmm...niby tak, ale barwa brzeczki to jedno, a smak "porterowy" to drugie.
      Choć właściwie to też można sprawdzać na bieżąco...

      To co zostanie mogę spokojnie przechować w jakimś słoiczku, w lodówce? Czy jednak lepiej zagotować słoik z zawartością, jeśli przyjąć, że resztówka ekstraktu poczeka nawet kilka miesięcy na jej wykorzystanie?

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Nie musosz go gotować, jak będzie w lodówce, to wytrzyma sporo, a z tego barwiącego, to sporo za dużo chcesz dać.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmmm...niby tak, ale barwa brzeczki to jedno, a smak "porterowy" to drugie.
          Złożonego smaku "porterowego" nie uzyskasz poprzez dodanie tylko ekstraktu barwiącego.
          Jak sama nazwa wskazuje ekstrakt barwiący generalnie służy nadawaniu odpowiedniej barwy.
          Z resztą na tym forum było o tym nie raz...
          Last edited by darko; 2007-11-22, 13:22. Powód: się ucięło

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
            To co zostanie mogę spokojnie przechować w jakimś słoiczku, w lodówce? Czy jednak lepiej zagotować słoik z zawartością, jeśli przyjąć, że resztówka ekstraktu poczeka nawet kilka miesięcy na jej wykorzystanie?
            mój barwiący stał w lodówce prawie rok i był ok
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X